YT-neuvottelut ovat tarpeeton tuolileikki

Aina kun isompi yritys pitää YT:t ja porukkaa saa lähteä, tapahtuu seuraavat asiat:

 • Irtisanotut (ja heidän kaverinsa) avautuvat sosiaalisessa mediassa siitä, miten johto on tyhmä ja firmat irtisanovat fiksuimmat ihmiset.
 • Vasemmistopuoleet alkavat itkeä yhteiskuntavastuusta.
 • Lehdet kirjoittavat paheksuvia juttuja yhteiskunnan koventuvista arvoista.

Kyllä minä sen ymmärrän todella hyvin, että kohdalle sattuessa YT-kierroksen musta pekka on erittäin veemäinen kokemus. Valitettavasti (anteeksi että nyt sattuu, pidä penkistä kiinni) firmalla on kuitenkin tasan kaksi syytä, miksi joku irtisanotaan YT-kierroksella:

 1. Sinua ei tarvita tai haluta.
 2. Työtehtävääsi ei tarvita tai haluta.

Siinä se on kaikessa karkeassa yksinkertaisuudessaan. Toki voi hakea syitä muuttuneista markkinoista ja niin edelleen, mutta valitettava tosiasia on, että jos bisnes on miinuksella (tai menee miinukselle ellei jotain tehdä), joku saa lähteä.

Käydäänpä läpi kohdat 1 ja 2.

1. Sinua ei haluta tai tarvita

Tämä on monelle vaikea pala nieltäväksi. Suomessa ihmiset on ehdollistettu pienestä pitäen elämään sen mukaan, minkälaisen maailman haluaisi olevan, ei sen mukaan millainen maailma oikeasti on. Moni esimerkiksi kuvittelee, että yritykset tai organisaatiot eivät irtisano ikäviä ihmisiä, koska joku peruste (työvuodet, itse tulkittu työn tärkeys jne). Todellisuudessa YT-kierroksella saavat ensimmäisenä kenkää ne kaikkein vaikeimmat ja osaamattomimmat tyypit. Ja jos kuvittelet, että kenkää saanut Salli Superhenkilö on suorastaan täydellinen työntekijä, et varmasti tiedä millainen mulkku se on esimiehiään tai kollegojaan kohtaan kun sinun silmäsi eivät sitä näe.

Seuraavaksi valitaan tyypit, jotka eivät yksinkertaisesti suoriudu. Tällaiseen kategoriaan ei pääse satunnaisella hutiloinnilla, vaan toistuvalla mitäänsanomattomuudella ja alisuoriutumisella. Moni kuvittelee, että kukaan ei huomaa jos vain tekee tarvittavan minimin. Kyllä huomaa. Työkaverit tietävät ihan varmasti, jos et pistä parastasi – tai edes yritä. Tällaisissa tapauksissa voit syyttää vain itseäsi. Vuosia kestänyt työn välttely kantaa viimeinkin ansaittua hedelmää.

2. Työtehtävääsi ei tarvita tai haluta

Kolmanneksi saavat kenkää ihmiset, joiden työpaikkaa ei tarvita tai joiden työpanosta ei tarvita. Tämä on oikeastaan pahin paikka, koska organisaatio joutuu hankkiutumaan eroon sellaisista ihmisistä, joille olisi ihan aitoa käyttöä. Usein syynä on strategian muutos tai varautuminen pahaan hikkaan taloudessa. Työntekijöiden kannalta tämä tarkoittaa valitettavasti myös tilanteita, joissa yrityksen tuloskuntoa parannetaan. Vaikka joku yksikkö tuottaisikin euroja, se voi olla isossa kuvassa järjetön investointi, ja sen myyminen tai lopettaminen voi olla järkevämpää kuin sen kannattelu. Omat sympatiani menevät ainoastaan näille ihmisille.

Jos haluat, että YT-arpa ei osu kohdallesi:

 • Älä ole mulkku esimiehiäsi ja kollegojasi kohtaan. Ihan sama mitä muut sanovat tai mediassa kirjoitetaan, yhteistyökyvyttömät ja vaikeat ihmiset saavat YT-kierroksilla kenkää ihan varmasti. Saa olla melkoinen rainmaker, että yritys sietäisi vaikeaa käytöstä. Useimmiten YT-kierros on helpotuksen huokaus koko organisaatiolle, kun esimiehet pääsevät painamaan eject-nappia elämänhalun syöville ihmisjätteille. Tämä myös näkyy aika nopeasti yleisessä ilmapiirissä positiivisesti.
 • Älä valita. Jokaisella on huonoja hetkiä, mutta jos firman ja esimiesten dissaus on kahvihuonekeskusteluissasi ykkösaihe, vaihda firmaa tai muuta asennetta. Tai älä ihmettele jos tulee monoa.
 • Pidä mielessäsi, miksi firma on olemassa. Firma ei ole olemassa siksi, että sinulla on työpaikka. Firman tavoitteena on tuottaa voittoa omistajilleen (ja isojen firmojen tapauksessa omistajia ovat usein muun muassa eläkevakuutusyhtiöiden kautta jokainen miestä – joten turha syyttää pelkästään ahneita kapitalisteja). Vaikka kyseessä olisi millainen vapaaehtoisorganisaatio, miinusmerkkinen talous ei ole tulevaisuuden kannalta sinunkaan etusi. Jos tuot firmaan viivan alle enemmän euroja kuin sieltä viet, sinusta pidetään kiinni niin kauan kuin mahdollista – olettaen että et ole täysi mulkku.
 • Pidä huoli osaamisestasi. Toisin kuin julkisuudesta voisi päätellä, osaamisen ylläpitäminen EI ole työnantajan vastuulla. Toki, firmat järjestävät koulutusta ja mitä ikinä, mutta kukaan ei voi kaataa pakolla oppia pääkoppaan. Jos et itse halua pitää osaamisestasi huolta, parin vuoden päästä koulun penkiltä tuleva harjoittelija hakkaa sinut kaikessa muussa paitsi kahvin kulutuksessa – ja tekee sen halvemmalla. Silloinkaan ei kannata ihmetellä, miksi lyhyt tikku osui omalle kohdalle.
 • Älä jättäydy taustalle. Vaikka suomalaiseen kulttuuriin kuuluukin uhriutuminen ja kunnian antaminen muille, ei siinä ole mitään pahaa että vaatii kunnioitusta ansaituista saavutuksista. Jos omat toimesi toivat firmalle hirvittävän lavallisen massia tai hyvää näkyvyyttä, kyllä siitä kannattaa olla tyytyväinen ja antaa sen myös näkyä. Vai miksi ainoastaan urheilijoiden on suotavaa näyttää onnea ja tuulettaa voiton tullessa kohdalle?

Entä jos YT-arpa osuu omalle kohdalle?

Ensinnäkin, hengitä syvään äläkä panikoi. Nyt on aika ottaa hetki happea ja miettiä, mikä meni vikaan. Ole brutaalin suora ja rehellinen itsellesi: olisitko voinut käyttäytyä paremmin esimiehiä ja kollegoitasi kohtaan? Laiskottelitko töissäsi? Valititko ääneen usein (jos muistat valittaneesti ääneen edes kerran, luultavasti teit sitä koko ajan)? Oliko sinulle epäselvää, miten oma työtehtäväsi näkyivät firman tuloksessa? Ei näitä tarvitse ääneen sanoa, kunhan olet itsellesi rehellinen.

Jos noista ei irtoa vastauksia, syynä voi olla myös se, että jonkun täytyi lähteä – ja tällä kertaa saattoi olla strategisesti tärkeää, että työtehtävääsi ei enää kannattanut pitää. Silloin kyseessä ei ole mikään henkilökohtainen asia. Se ei tietty paljon lämmitä taloudellisesti. Silloinkin kannattaa miettiä, äänestääkö seuraavissa vaaleissa korkeamman yritysverotuksen puolesta vai vastaan.

Jos YT-irtisanomisen syytä oli itsessäkin, on aika tehdä iso päätös: kantaako itse vastuun vai liittyykö valittajien kuoroon? Molemmissa tapauksissa tukijoita löytyy.

Olen kaksi kertaa huomannut itse, että vitutti olla töissä firmassa. Silloin on aika lähteä. On parempi ottaa kamat kantoon kuin jäädä muiden kiusaksi odottamaan irtisanomista.

Liittyvät kirjoitukset:

 • Uusi kirjani (Älä yritä!) julkaistaan ensi vuonna. Mikä näistä kolmesta kannesta saisi juuri sinut ottamaan…

 • Meidän perheen joulun hajumaailmaan kuuluvat kuusipuun tuoksu, ripaus hyasinttia, paistetun piparin väkevänimelä aromi, kinkun vedet…

  Joulupuu on koristeltu… viiksilangalla
 • Esikoinen haluaa laskea nyt kaikenlaisia asioita. Nelivuotistarkastuksessa neuvolan täti oli kysynyt vaimolta, että osaako esikoinen…

  Paljonko on biljoona biljoonaa?

Kiitos kun luet blogiani!

Olen Turun tylyin kasvuyrittäjä, kirjailija ja digiajan johtaja (tätä et varmasti tiennyt minusta). Kirjoitan tekoälystä, yrittämisestä ja johtamisesta. Kaikki aiheet ja kirjoitukset löytyvät arkistosta.

Liittymällä sähköpostilistalleni saat Verkkopalvelun ostajan oppaan ja pääset osaksi pientä sisäpiiriä. Tsekkaa myös muut kirjani. Olisi todella mahtavaa, jos seuraisit minua myös twitterissä!

Yrittäjä, oletko jumissa?

Yrittäminen on yksinäistä puuhaa. Ongelmien mittasuhteet karkaavat helposti käsistä. Harvoin ympäriltä löytyy ketään kokenutta yrittäjää, joka voisi auttaa kun ajatukset menevät solmuun ja huoli kovettuu vatsaan kiviseksi möykyksi. Miltä tuntuisi, jos saisit parissa tunnissa selkeyden mieltä (raa)vituttavaan ongelmaasi? Lue lisää.

Kommentit

 1. Kohta 3. Useissa työehtosopimuksissa on määritelty, missä järjestyksessä porukkaa potkitaan ulos. Nämä säännöt koostuvat esimerkiksi sosiaalisista perusteista (huollettavat lapset, molempia perheen vanhempia ei voi irtisanoa samalla kertaa) sekä ihan vaan vittumaisista jäykkyyksistä, kuten ”viimeksi taloon tullut lähtee ensimmäisenä” ja ”luottamusmiestä ei saa irtisanoa”.

 2. Hieno kirjoitus! Tosin nyt on kyllä pakko kommentoida aiheeseen löyhästi liittyen, että huonot organisaatiot vetävät puoleensa juuri tuota ykköskohdan huonoa jengiä – tai ehkäpä jopa kärjistäen voisi sanoa, että huonossa organisaatiossa ei muunlaista porukkaa olekaan.
  Nousukauden aikana kasvaneet huonot organisaatiot ovatkin sitten ne ensimmäiset mitkä laskusuhdanteen alkaessa pistävät porukkaa pihalle. Tosiasiassahan tarinan kumpikin osapuoli elää jossain omakehittämässään tekotodellisuudessa, ja kaikki kohtaamani ”työelämän realistit” sopivat kahteen kategoriaan; oman yrityksensä perustaneisiin ja ihmisiin ketkä vaihtavat työpaikkaa tiheästikin kunnes löytävät riittävän tehokkaan organisaation missä voivat työskennellä omien kykyjensä mukaan.

 3. Enpä olisi tuon paremmin voinut kirjoitusta täydentää. :)

 4. Jäin miettimään tuota yhteistyökyvyttömyyttä ja miten joku on vaikea. Pitkälti sen vuoksi, että tietyllä tapaa ihmisten pitää olla mielestäni yhteistyökyvyttömiä ja vaikeita.

  Omien kokemusten perusteella vähänkin isommissa organisaatioissa tehdään asioita, joiden syvempää merkitystä harva on kyseenalaistanut. Tai keskitytään tekemään asioita, jotka ovat eivät ole loppujen lopuksi arvon tuottamisen kannalta niitä oleellisimpia. Tai ratkaistaan ongelmia, jotka eivät ole ratkaisemisen arvoisia. Tai tarjotaan ratkaisuja, jotka vaatisivat useampia vaihtoehtoja rinnalleen.

  Kaiken tuon välttäminen edellyttää mielestäni ihmisiä, jotka ovat valmiina kyseenalaistamaan ideoita. Vaatimaan perusteluita. Tarjoamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Olemaan tietyllä tapaa vaikeita, jotta tehdyt päätökset ovat kollektiivisesti testattuja – ja lopulta hyväksyttyjä.

  Tämä on mielestäni oikeanlaista mulkkuutta, joka monesta kollektiivisen nyökyttelyn organisaatiosta puuttuu.

  Epäkunnioittava henkinen väkivalta kollegoita kohtaan onkin sitten toinen tarinansa.

 5. Kyllä, on ihan ok olla omanlaisensa ja kyetä tuomaan esille näkemyksiään. Asiantuntijaorganisaatioissa erityisesti. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka sellaiseen tilaan, että ihmisestä tulee oikeasti työyhteisöä sairastuttava ongelma.

 6. ”tasan kaksi syytä, miksi joku irtisanotaan YT-kierroksella:”

  Kirjoittajahan on pihalla kuin lumiukko.

  YT-kierrokseen on tasan yksi todellinen syy: Firman pitää tehdä enemmän voittoa kuin ennen.

  Mitään muita syitä ei ole eikä tule, nämä muut keksitään sen jälkeen kun tämä pääsyy alkaa konkretisoitua siihen että mistä vähennetään ja kuka potkitaan.

  Sillä sehän on selvää että firma ei osaa eikä pysty hyödyntämään olemassaolevaa henkilöstöä tuottaakseen enemmän voittoa. Jos osaisi, ei tarvitsisi vähentää henkilöstöä vaan palkata lisää.

  Siis johdon epäpätevyyttä, noin käytännössä.

 7. ”ihan vaan vittumaisista jäykkyyksistä, kuten … ”luottamusmiestä ei saa irtisanoa”.”

  Kirjoittaja on siis ihan oikeasti sitä mieltä että henkilöstön vittumainen edustaja yrityksen hallinnossa olisi se, jonka ensimmäisenä saa potkia pihalle?

  Tarkoitus siis on romuttaa koko henkilöstön edustus, sillä luottamusmies jonka saa potkaista koska tahansa pihalle, ei pysty toimimaan yhtään mitenkään. Kirjoittaja taitaakin olla yrityksen johtoa, kun vastenmielisyys henkilöstön ääntä kohtaan on noin paha.

  Yleensä se viittaa epäpätevyyteen ja suoranaiseen kyykyttämiseen: Pätevää johtoa kun luottamusmies ei vaivaa.

 8. Morjens! Naulan kantaan, firman pitää todellakin tuottaa voittoa, ja YT-neuvotteluissa jatketaan strategisten päätösten viitoittamalla tiellä. Kakkoskohtahan on se, että työtehtävästä hankkiudutaan eroon tarpeettomana, ja sille ei yksilö itse voi välttämättä mitään.

 9. Noin 10kk sitten menin töihin uuteen yritykseen. Pidin uudesta paikasta paljon enemmän kuin vanhasta, vaihteeksi aamulla odotti töihin pääsyä sen tasaisen harmaan vitutuksen sijaan mikä oli edellisen työpaikan normi.

  Sitten tuli väliaikainen työtehtävä ”siksi aikaa kunnes saamme tilalle uuden”. Uutta ei alkanut löytymään ja nyt tämä väliaikanen onkin jatkuva ja taas suoraan sanottuna vituttaa. Näin lyhyen ajan sisällä en haluaisi vaihtaa paikkaa ja muuten työyhteisö ja erityisesti se työ mitä tein ennen väliaikaista tehtävää kiinnostaa todella paljon. Olen tässä pyöritellyt asiaa ja ajattelin mennä pomolle kertomaan asiat melkein yhtä suoraan mitä tässä.

  Kannattaako? Mitä jos siellä sanotaan että ”no can do” ja tee hommas. Paikan vaihto mahtaisi olla edessä ASAP?

 10. Tuossa tilanteessa menisin varmaan juttelemaan, mutta kertoisin saman vähän vähemmän suorasti kuin mitä minä tässä kirjoituksessa. :D Jos työpaikka ja yhteisö ovat mukavia, kannattaa pitää niistä kiinni vaikka tehtävät eivät just täydellisiä olisikaan. Työtehtävien puute harvoin on tahallista, joten tilanne voi korjautua nopeastikin jos myynti vetää. Tämä siis puhtaasti arvauksena.

  Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *