cro eli vuokrajohtaja

Tulostulva® CRO vuokrajohtaja

Vuokra- eli interimjohtaja osallistuu yrityksen kriittisen osa-alueen tai koko yrityksen johtamiseen selkeän määräajan. Sopimusaika on tyypillisesti 1-6 kk. Mikä ihmeen CRO? CRO on Suomessa vähän harvinaisempi rooli. Sananmukaisesti se tarkoittaa muutosjohtajaa (Chief Restructuring Officer), jonka tehtävänä on vetää organisaatiossa läpi omistajien toivomia muutoksia nopeassa tahdissa silloin, kun tavara on ns.

Vuokra- eli interimjohtaja osallistuu yrityksen kriittisen osa-alueen tai koko yrityksen johtamiseen selkeän määräajan. Sopimusaika on tyypillisesti 1-6 kk.

Mikä ihmeen CRO?

CRO on Suomessa vähän harvinaisempi rooli. Sananmukaisesti se tarkoittaa muutosjohtajaa (Chief Restructuring Officer), jonka tehtävänä on vetää organisaatiossa läpi omistajien toivomia muutoksia nopeassa tahdissa silloin, kun tavara on ns. lentänyt tuulettimeen.

Milloin kannattaa ottaa vuokrajohtaja?

Tyypillisesti vuokrajohtajaa tarvitaan akuuteissa tilanteissa, joissa yrityksen operatiivinen johtamiskyky on heikentynyt tai vaarantunut. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • Toimitusjohtaja tai muu operatiivisessa vastuussa oleva johtaja ei ole enää työkykyinen eikä yrityksessä ole luonnollista seuraajaa, joka voisi ottaa vastuun kantaakseen.
 • Hallitus on tehnyt päätöksen johdon vaihtamisesta välittömästi. Pysyvän johtajan palkkaaminen vie aikaa, joten tarvitaan väliaikainen johtaja stabiloimaan tilanne.
 • Jollekin liiketoiminta-alueelle tarvitaan uusi yksikönjohtaja, joka vetää läpi kiireellisen muutosprosessin.

Miksi kannattaa käyttää vuokrajohtajaa?

 • Interim-johtaja ei ole työsuhteessa yritykseen, joten erillisiä työnantajavastuita ja pitkiä sopimusneuvotteluita ei tarvita.
 • Vuokrajohtaja pystyy tekemään yrityksessä nopeasti sellaisia muutoksia, jotka eivät olisi mahdollisia pidemmän linjan johtajalle.

Millainen on hyvä vuokrajohtaja?

Hyvä interim-johtaja:

 • On kokenut moniosaaja, mielellään yrittäjätaustainen ”can do” -johtaja.
 • On kassavirta– ja myyntiorientoitunut.
 • Pystyy muodostamaan kompleksisista tilanteista selkeän tilannekuvan vähäisillä tiedoilla ja lyhyessä ajassa.
 • On nopealiikkeinen, päätöksentekokykyinen ja paineensietokykyinen.
 • On rauhallinen ja selkeä viestijä.
 • Pystyy tekemään ulkopuolisena sellaisia asioita, jotka voi olla muuten liian hankalia toteuttaa.

Miksi tilata minut?

Jos olet tällä sivulla, tiedät jo, että olen oikea johtaja hommaan. Osaan johtaa ja kasvattaa asiantuntijayrityksen taantuma-ajan alhosta exit-kuntoon. Minuun luotetaan. Pystyn tekemään nopeita ja kipeitä päätöksiä lukuihin perustuen, mutta en silti unohda inhimillisyyttä. Pystyn ottamaan väliaikaisesti minkä hyvänsä operatiivisen johtajan tai CxO -roolin yrityksessä. Ymmärrän riittävästi liiketoiminnasta, markkinoinnista, myynnistä, juridiikasta, ihmisten johtamisesta, IT:stä, kirjanpidosta, hallinnosta, viestinnästä, prosessijohtamisesta, leanista ja automatisoinnista.

Lyhyesti sanottuna olen juuri se ihminen, jonka kanssa kannattaisi joutua haaksirikkoutuneena autiolle saarelle – eikä pelkästään siksi, että hartioistani saa paljon sapuskaa grilliin.

Miten aloitetaan ja kauanko siinä kestää?

Laita sähköpostia. Sen jälkeen voin hypätä puikkoihin vuorokauden kuluessa sopimuksen sähköisestä allekirjoituksesta. Työvaiheet ovat nämä:

 1. Sopimusneuvottelu: sovitaan valtani rajat, ehdot, sopimuskausi ja hinta.
 2. Tavoitteet: sovitaan selkeästi, mitä minun on tarkoitus tehdä. Tavoitteet voivat olla esimerkiksi a) pitää firma pystyssä kunnes uusi johtaja löytyy, b) muuttaa liiketoimintaa johonkin suuntaan, c) supistaa toimintoja, d) saneerata tai e) implementoida kasvusuunnitelma.
 3. Aloitus: järjestetään henkilöstön kanssa yhteinen tapaaminen (myös virtuaalinen käy), jossa operatiivinen päätösvalta sovitulta liiketoiminta-alueelta siirretään selkeästi minulle.
 4. Toimenpiteet: otan ohjat yrityksen sovitusta liiketoiminta-alueesta. Pidän hallituksen tiedotettuna tehdyistä toimenpiteistä päiväkohtaisesti joko google sheets -dokumentin, sovituin pikaviestimin tai puhelimitse.
 5. Fade out: siirryn taustalle. Tarvittaessa olen käytettävissä uuden johtajan tukena siirtymäajan.

Tehtävän sisällöstä riippumatta tavoitteena on aina ensisijaisesti stabiloida tilanne. On oleellista pitää avainhenkilöt ja -asiakkaat tyytyväisinä sekä huolehtia siitä, että kassavirta on kunnossa, myynti vetää ja markkinointi jatkuu vähintään entisellä teholla. Näiden lisäksi tarkennan hallitukselle tilannekuvaa, mikä helpottaa uuden johtajan siirtymistä puikkoihin.

Mitä tämä maksaa?

Hinnoittelu on päiväkohtainen ja korvaus vaihtelee casen haastavuuden mukaisesti. Tyypillinen korvaus on 900 €/htp + alv 24 %.

Mitä oikein voitte odottaa?

Tuloksia. Voin luvata, että saan hommat toimimaan. Arvostan osaamista yli kaiken, enkä siedä tai ylläpidä poliittisia pelejä. Työssäni olen nopeatempoinen, huolellinen, ennakoiva ja taatusti reilu. Vaikka olen rauhallinen viestijä, kerron silti asiat niin kuin ne ovat.