Videotapaamisen tarkistuslista

Näin valmistaudut Google Meets -videopalaveriin.

  1. Asetu niin, ettei ikkuna tai valonlähde loista suoraan selkäsi takaa. Nosta kamera (tai koko läppäri) likimain kasvojesi korkeudelle.
  2. Käytä esimerkiksi puhelimesi mukana tulleita kuulokkeita, älä koneesi kaiuttimia. Käynnistä Google Meets -ohjelmisto tai asenna se puhelimesi verkkokaupasta. Voit käyttää myös selainversiota.
  3. Testaa kamerasi toiminta Google Meetsin asetuksista (otsikko 1).
  4. Testaa kuulokkeiden toiminta Google Meetsin asetuksista (otsikko 2). Testaa mikrofonisi toiminta Google Meetsin asetuksista (otsikko 3).
  5. Liity neuvotteluun. Klikkaa kalenterikutsun mukana tullutta linkkiä.

Neuvotteluetiketti

Kokeile Google Meets -videoneuvottelua jo etukäteen. Voit käyttää myös pelkkää selaintakin, mutta koneelle asennettu ohjelmisto on monipuolisempi.

Videotapaamisissa jokaisen kannattaa käyttää kameraa aina. Ilmeillä ja eleillä on merkitystä. Ne auttavat muita ymmärtämään, mitä sanot. Testaa siis jo etukäteen, että sekä kuva että ääni toimii. Pääset testaamaan tilanteen Google Meetsin asetuksista ilman, että käynnistät varsinaista neuvottelua.

Huomaa, että jokaisen osallistujan kannattaa istua yksin oman koneensa ääressä. Neuvotteluhuoneessa porukalla kökkiminen on yleensä todella surkea vaihtoehto mm. siksi, että silloin ääni kiertää, kaikuu tai pätkii oikeastaan aina.

Käytä kuulokkeita, älä koneesi kaiutinta. Esimerkiksi puhelimesi mukana tulleet kuulokkeet käyvät hyvin. Niissä on yleensä myös riittävän hyvä mikrofoni.

1. Testaa kamerasi

Paina Google Meets -ikkunan oikeasta ylänurkasta hammasrattaan (⚙️) kuvaa. Mene kohtaan Video. Valitse videoikkunan alta oikea kamerasi. Jos kuva on pimeä, poista teipinpala tai yritä löytää tilalle toimiva kamera.

google meets video

2. Testaa kuulokkeesi

Siirry kohtaan Audio (tai Ääni). Paina Test tai Testaa -painiketta. Nyt kuulokkeista pitäisi kuulua pimpelipompeli-ääntä.

google meets audio

3. Testaa mikrofonisi

Juttele muutama sekunti mitä vain. Mikrofoni-ikonin viereisessä -palkissa pitäisi näkyä liikettä.

Jos keskustelu pätkii ja puuroutuu niin pahasti, että puheestamme ei saa selvää, soitan sinulle takaisin tavallisella puhelimella.

Lopuksi

Arvostaisin myös paljon, jos et puuhailisi mitään muuta samaan aikaan kun keskustelemme. Kärsin hyperakusiasta, joten minun on hyvin vaikea saada selvää puheestasi, jos syöt samalla ruokaa, kolistelet astioita, kävelet liikenteen seassa tai rapistelet papereita.

Näillä ohjeilla varmistat sujuvan videotapaamisen.

Kassakuohuja ja tulostulvia,

allekirjoitus