Marcus Aureliuksen kolikko näppäimellä.

Viisi vinkkiä joilla lievennät lamaantumista

Tuntuu jotenkin laimealta kirjoittaa bisneksestä, kun maailma palaa joka kulmalla. Samaan aikaan kotimaan talous sakkaa taantumassa ja asiakkaat repivät kukkaronnyörejään niin tiukkaan että savu vaan nousee.

Ei mikään ihme, että yrittäjiä ahdistaa.

Tässä kohtaa on hyvä taas muistuttaa stolaisuuden perusteista: emme voi hallita juuri mitään, mutta aina voimme hallita sitä miten suhtaudumme asioihin.

Vaikuttamisen kehät: mihin kaikkeen itse voimme vaikuttaa?

Okei, mutta mitä sitten käytännössä voi tehdä jos tuntuu, että maailma kaatuu päälle? Alla viisi omakohtaisesti toimivaksi todettua keinoa:

1. Eristäydy negatiivisista asioista ja ihmisistä

Tämä voi tuntua vähän rajulta neuvolta, mutta se toimii. Meillä jokaisella on tuttavapiirissä ihmisiä, joilta ei löydy mitään hyvää sanottavaa mistään. Vaikka jokaisella on vaikeita vaiheita elämässä, joskus on hyvä suojella itseään ottamalla etäisyyttä negatiivisuudesta. Sama pätee myös muihin asioihin. Jos esimerkiksi some saa jatkuvasti verenpaineen nousemaan, ei ehkä sitten kannata lukea x:ää, facebookkia tai mitään muutakaan somepalvelua.

"Somebody said a mena thing on the internet of all places"

2. Moderoi uutistulvaa

Vaikka itse luen aktiivisesti uutisia X:stä, annostelen altistusta Opal -nimisen sovelluksen avulla. Sen lisäksi luen nykyään paperihesarin aamuisin ihan vain siksi, että joku muu on etukäteen lajitellut uutiset jossain määrin koherentiksi kokonaisuudeksi. Paperilehden lukeminen vähentää kognitiivista kuormaa, ilman että tippuu kärryiltä maailman merkittävistä tapahtumista.