kassavirtaa

7 tapaa korjata kuihtuva kassavirta

Taantuman tullen firmat huomaavat aika nopeasti, että muhkea kassa olisi oikeastaan aika kiva asia. Valitettavasti koronakurimus, Venäjän aloittama sota Euroopassa, toimitusketjujen ongelmat, inflaatio ja maailmantalouden yskiminen ovat aiheuttaneet sen, että aika harvassa firmassa on ylimääräistä massia tuhlattavaksi.

Harvalla firmalla on myöskään kertynyt pulskilta vuosilta riittävää sotakassaa suojaksi. Siksi nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin on syytä huolehtia kassavirrasta. Mutta entä jos kassassa ei ole rahaa ja pankista vain nauretaan pihalle?

Tässä on 7 nopeinta keinoa kasvattaa kassaa:

  1. Selvitä kassan todellinen tilannekuva välittömästi. Käytä kassavirtalaskelmaa eli kassavirtaprojektiota. Jos et tiedä miten, lue kassavirtaopas.
  2. Lopeta alennusten antaminen. Jos firmasi myyntikulttuuri on juurtunut alennustilaan, on aika miettiä asioita uudestaan. Jokainen taistelematta annettu alennuseuro on pois suoraan tulosriviltä.
  3. Peri saatavat nopeammin. Mitä nopeammin lasku ja muistutukset lähtevät, sitä nopeammin rahat ovat tililläsi. Jos sopimuksissasi on huonoja maksuehtoja, voit yrittää neuvotella nopeampia maksuaikoja. Jos et kysy, et voi myöskään tietää.
  4. Laskuta useammin. Yksi tyypillisimpiä asiantuntijafirman ongelmia on laskutuksen hitaus. Vaikka työt olisi tehty ja valmiina, voi kestää viikkokaupalla ennen kuin laskut lähtevät. Missään ei lue, että firma saisi laskuttaa vain kerran kuukaudessa.
  5. Maksa laskut eräpäivänä. Monessa yrityksessä laskut maksetaan heti kun ne saapuvat. Tämä on ihan ok (teen näin itsekin), mutta tiukkoina aikoina on turha maksaa laskuja aikaisemmin kuin on tarvetta. Mitä pidempään raha on tililläsi, sitä parempi. Suosittelen kuitenkin, että maksat kriittisten alihankkijoiden ja pienempien yrittäjien laskut ajoissa.
  6. Leikkaa kustannuksista. Tällaisina aikoina kannattaa pistää kaikki tarpeettomat kulut silppuriin. Lehtien tilaukset, turhat toimitilat ja kaikki muu tarpeeton kannattaa lopettaa, mikäli se onnistuu helposti. Sanomattakin lienee selvää, että ei kannata hankkia mitään sellaista, mitä ei oikeasti tarvitse.
  7. Myy laskut. Jos on aivan pakko, voi harkita factoring-rahoitusta. Tässä mallissa myyt laskut rahoittajalle, joka sitten hoitaa laskusaatavien kotiuttamisen ja ottaa välistä oman osansa. En suosittele tätä oletuksena, sillä factoring on aika kallista. Se voi kuitenkin pelastaa tiukassa tilanteessa.

Jos yllä olevista neuvoista ei ollut apua ja tuntuu että firman talouden kanssa on noussut seinä pahasti pystyyn, suosittelen että otat yhteyttä välittömästi maksuttomaan yrittäjien talousapuun. Sieltä saat neuvoa ja tukea.

Jos taas firmasi on muutoin fiksussa kunnossa mutta tulos hakkaa jostain syystä silti miinusta, tilannetta voi korjata tervehdyttämisohjelmalla. Ota tästä yhteyttä niin katsotaan mitä asialle voidaan tehdä.