Älä käytä koronaa tekosyynä saamattomuudelle

Älä käytä koronaa tekosyynä saamattomuudelle

Tämä ei nyt kuulosta kauhean reilulta, mutta hyvä sanoa se ääneen.

Joo, korona on kökköä. Elinkeinot menevät alta. Rahaa ei tule. Ulkona on liian kylmää, märkää tai liukasta. Välillä aurinko häikäisee silmiä tai vesi jäätyy partaan räkätikkareiksi. Hallituksen toimet ovat hanurista. Rokotteita ei saa. Maskien kanssa on hankalampi olla kuin ilman niitä. Lista on loputon.

Mutta sitten ja silti: korona koskettaa meitä kaikkia, ja siitä on tullut osa normaalia arkea. Toivottavasti tila ei ole pysyvä, mutta se nyt kuitenkin on mitä on. Mitä sitten voi tehdä, jos isossa kuvassa ei voi vaikuttaa tilanteeseen?

Paljonkin, mutta näistä on hyvä aloittaa:

  1. Keskity ensisijaisesti omaasi ja läheistesi hyvinvointiin. Olet vastuussa eniten itsellesi ja läheisillesi, muu maailma tulee kaukaisena kakkosena. Käy kävelylenkeillä, tiputa painoa, syö terveellisesti, kuuntele musiikkia, lue hömppäkirjoja tai katso vaikka Netflixiä. Nuku riittävästi.
  2. Älä ahmi sosiaalista mediaa. Twitterissä ei mene päivääkään ilman, että jollekin menee herne tai väärä persoonapronomini nenään. Uhriutumisen olympialaisissa ei ole voittajia eikä kummoistakaan viihdearvoa.
  3. Vähennä uutisten lukemista. ”Uutiset” eivät ole nykyään oikeastaan edes uutisia, vaan klikkijournalismia, jonka tavoitteena on herättää ihmisyyden alhaisimpia tunnereaktioita: pelkoa, kateutta, uhriutumista, vihaa, närkästymistä ja raivoa. Harkitse digital detoxia tai lue vaikka Carl Newportin Digital Minimalism.
  4. Opettele tunnistamaan asiat, joihin voit vaikuttaa ja mihin et. Kaivaudu syvemmälle stoalaisuuden ja itsevastuun periaatteiden pariin. On vain rajattu määrä asioita, joihin itse voimme vaikuttaa.
  5. Keskity tulevaan. Korona kurmottaa nyt kaikkia, mutta ei se loputtomiin kestä. Ja jos kestää, sitten sille ei voi mitään – tilanne on sama kaikkialla maailmassa. Silloin sen kanssa on opittava elämään. Ihmiskunnan historiassa on ollut aika paljon kauheampiakin aikoja.

Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että meillä on hyvin rajallinen määrä aikaa ja energiaa. Tässä on esimerkkikuva siitä, millaisesta aikajänteestä koronan tapauksessa on kysymys:

korona suhteutettuna
Harmaa väri kuvaa elettyä elämääni, valkoiset neliöt tilastollisesti arvioiden jäljellä olevaa elämääni. Kirkkaan punainen alue on koronan vaikutusaika tähän päivään saakka ja vaaleanpunainen todennäköinen koronan vaikutusaika elämään. Yksi neliö = yksi viikko.

Käytin itsekin huomattavan määrän energiaa koronatwiitteihin kriisin alkuaikoina, mutta ei sillä ollut mitään vaikutusta yhtään mihinkään. Päättäjät tekevät mitä päättäjät tekevät, ja ihmiset tekevät mitä ihmiset tekevät. Oma vaikutusmahdollisuus tilanteeseen on hyvin rajallinen. Koronan takia ei kannata laittaa elämäänsä holdille, vaan sopeutua ja ottaa tilanteesta irti sen minkä voi.

Korona voi olla perseestä, mutta on se silti parempi kuin koko 80-luku.