stressipallo

Johtajan 3 kipupistettä

Yrityksen kasvattaminen on monessa mielessä vähän kuin lapsen kasvattamista. Ja kuten todellisessa elämässäkin, nakkulan tullessa taloon kaikilla on ihan helkkaristi näkemyksiä siitä, miten pikku-Perttiä pitäisi ruokkia, rakastaa ja rangaista. Sama pätee johtamiseen. Kaikilla on johtamisesta mielipide, vaikka suurin osa meistä osaa johtaa luonnostaan vain sähköä.

Mielestäni johtaminen ei ole käskyttämistä. Se on ohjaamista, tukemista, sparraamista, välittämistä ja esimerkkinä olemista. Johtamisen tarkoituksena on mahdollistaa se, että ihmiset voivat tehdä parhaansa. Se ei ole todellakaan helppoa, varsinkaan kun yrittäjäksi alkava on aika harvoin hyvä ja valmis johtaja. Johtajan työ opetellaan samaan aikaan kuin työntekijät opettelevat olemaan alaisia.

Oman oppimisprosessini aikana nämä ovat olleet kaikkein haasteellisimpia asioita.

1. Itsetuntemus

Jos et tiedä mitä olet, et voi johtaa itseäsi etkä muita. Sinun täytyy tietää, mikä sinut saa tikittämään: mikä on arvomaailmasi, millainen olet kriiseissä, mitä et siedä, mitä arvostat, mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitkä heikkouksia. Mitä paremmin opettelet tuntemaan itseäsi erilaisissa tilanteissa, sitä paremmin yrityksesi menestyy. Kun tunnet itsesi, voit palkata ihmisiä paikkaamaan puutteitasi. Vastaavasti kun tunnet vahvuutesi, pystyt myös kommunikoimaan arvomaailman alaisillesi sekä teoilla että sanoilla.

Olen luonteeltani välillä liiankin pehmeä ja pikkutarkka. Joku voi nähdä sen heikkoutena, mutta yksityiskohtiin keskittyminen on myös eräs tärkeimmistä syistä, miksi yritykseni on mitä on. Suuripiirteisten taivaanrannanmaalareiden kanssa en tulisi toimeen, ja olen varma että he eivät myöskään viihtyisi yrityksessäni. Rekrytoinnissa kiinnitän aina huomiota siihen, miten tarkkoja ja tehokkaita ihmiset ovat.

2. Ego

Johtajan tehtävänä on järjestää työt, määritellä vastuut ja ohjata arkityötä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun pitäisi johtajana tehdä kaikki tai edes osata kaikkea. Päinvastoin: on osoitus huonoista rekrytointitaidoista, jos et pysty palkkaamaan yritykseen ihmisiä, jotka tekevät työt sinua paremmin. Sen lisäksi että itseäsi huonompien työntekijöiden palkkaus on typerää taloudellisesti, yrityksesi maine rapautuu kun laatu heikkenee. Palkkaa aina parasta jota voit — vaikka se tarkoittaisikin, että oma egosi joutuu ottamaan siinä kolauksen.

Heti kun osaa päästää irti omasta egostaan ja keskittyä yrityksen yhteiseen hyvään, elämä muuttuu helpommaksi. Yritys on investointi, jonka tarkoituksena on tuottaa rahaa. Jos se tarkoittaa, että joudut nielemään ylpeyttäsi silloin tällöin, jotta hommat sujuvat, taito kannattaa opetella.

3. Tunteet

Tiedän että moderniin ajatteluun kuuluu käsitys siitä, että johtajan tulisi näyttää tunteensa. Käytännössä tällä tietenkin tarkoitetaan, että johtajan pitäisi kehua työntekijöitä sydämensä pohjasta. Mutta entä jos vituttaa niin, että näköä haittaa? Oma kokemukseni on, että sitä ei kannata näyttää, tai tulee kaikille pahaa mieltä ja mielenharmia.

Sen lisäksi että omien tunteiden näyttäminen ei ole aina OK, yrityksesi kasvaa sen näköiseksi kuin itse käyttäydyt. Jos räjähtelet tai murjotat, niin tekevät muutkin. Jos kiukuttelet ja valitat, muut seuraavat perässä. Anna positiivisten tunteiden näkyä ja pidä negatiiviset sisälläsi, vaikka kuinka sosiaalisessa mediassa ja johtajaoppaissa muuta väitettäisiinkin. On hyvä pitää työminä erillään yksityisminästä.

Löydä oma tapasi johtaa

Jos yrität johtaa ihmisiä kuin sinua on johdettu aikaisemmin, päädyt vain ihmeellisiin tilanteisiin, joista et oikein itsekään pidä. Kesätyöpaikalla, iskän firmassa tai armeijassa opittu johtamisdogma ei ehkä ole se paras tapa ohjata ihmisiä. Etsi sellainen tapa johtaa, missä pääset käyttämään vahvuuksiasi hyväksi. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa johtaa.

Jokainen yrittäjä joutuu löytämään omat johtamistaitonsa ja tapansa toimia.