valo ylos

Koronavirus ja varautuminen – valonpilkahduksia synkkyyden keskeltä

Koronaepidemia tuli kaikille vähän yllätyksenä. Samaan aikaan vallalla oli selkeä johtamistyhjiö, minkä seurauksena ihmiset alkoivat osoittaa jo pieniä panikoimisen oireita. Meillä on totuttu luottamaan kuitenkin perustasolla viranomaisiin, joten kun arkielämän havainnot, huhut ja muiden maiden toimet lasketaan yhteen, ei ole mikään ihme, että ihmisiä alkaa pelottaa.

Mutta siinä on hyvätkin puolensa, että ihmiset alkavat reagoida ennen viranomaisia:

  • Kun oma valmiustaso nousee, viranomaisen seuraavaksi mahdollisesti asettamat rajoitteet eivät tunnu enää niin pahalta, mikä vähentää paniikkia.
  • Kun ihmiset alkavat ottaa vastuuta itsestään, se helpottaa väistämättä viranomaisten toimintaa, kun p*ska lentää tuulettimeen.
  • Kun ihmiset alkavat ottaa vastuuta itsestään, ihmiset siirtyvät ”tää on ihan normaalia” tilasta ”tää on poikkeuksellista, mun täytyy ehkä nyt itse selvittää mitä tehdä seuraavaksi” -tilaan. Ja aina kun ihmiset alkavat varautumaan ja toimimaan itsenäisesti, se on vain hyvä asia.

Kun johtamistyhjiö syntyy, se pukkaa täyttymään. Tässä tapauksessa yritykset ja yhteisöt ovat itsenäisesti alkaneet rajoittamaan toimiaan, vaikka valtion toimesta siihen ei ole erityisesti kannustettu. Samaan aikaan on ollut hienoa seurata, miten yhtenevästi monet yritykset ja yksilöt ovat alkaneet toimimaan johtamistyhjiössä:

Erityisesti pienten yritysten kohdalla tämä on iso asia, koska usein parinkin viikon hikka syö helposti kassan puskurit ja edessä on ikävät ajat. Kiitos teille kaikille, jotka omatoimisesti teette kipeitä päätöksiä yhteisen hyvän eteen.

Vinkkaathan minulle, jos löydät lisää vastaavia tapauksia, päivitän listaa mieluusti!