paakallo

Mistä tiedät, että firmasi on kohta kusessa?

Tämä voi olla hämmentävä otsikko. Eikö muka väki tiedä, milloin firmalla menee huonosti?

Omat kokemukseni ovat osoittaneet, että monikaan zombiefirma ei edes tajua tekevänsä kuolemaa. Yrittäjä usein joko kieltäytyy katsomasta totuutta silmiin, tai on autuaan tietämätön yrityksensä vääjäämättömästä valumisesta kohti vararikkoa.

Moni tietenkin vertaa omaa tilannettaan alitajuisesti muihin. Sosiaalisen median hehkutuksia selaillessa paatuneimmallekin puurtajalle iskee joko huijarisyndrooma tai huomaamaton hybris. Molemmat harhat ovat yhtä haitallisia:

  • Huijarisyndrooma estää näkemästä onnistumisia ja lamaannuttaa ottamasta fiksuja riskejä.
  • Hybris taas antaa vaikutelman, että on voittamaton ja vahigoittumaton. Tällöin tulee otettua tarpeettomia ja vaarallisia riskejä, eikä välttämättä tajua painaa jarrua silloin kun pitäisi hidastaa.

Mutta jos omaan fiilikseen ei voi luottaa, mistä sitten tiedät, että firmasi on oikeasti kusessa?

7 vakavaa varoitusmerkkiä

  1. Firmasi kasvaa toimialaasi hitaammin. Se kertoo että olet jäämässä jälkeen. Joko tuotteesi tai palvelusi ovat huonompia kuin kilpailijoilla tai firmasi resursseja johdetaan tehottomasti.
  2. Et tiedä paljonko firmasi tilillä pitäisi olla rahaa tai sitä ei ole ikinä tarpeeksi.
  3. Et pysty arvioimaan, millainen myyntitilanne on. Et tiedä mistä asiakkaasi tulevat, millä todennäköisyydellä he pysyvät ja mistä syistä.
  4. Sinun on hankala löytää osaavaa väkeä töihin tai saada hyviä työntekijöitä pysymään.
  5. Olet läski ja jatkuvasti stressaantunut ihmisraunio.
  6. Oma sisäinen palosi tekemiseen on hiipunut. Et saa enää firmasta onnistumisen elämyksiä.
  7. Toimistolla ei uskalleta vitsailla, koska joku voisi loukkaantua. Ilmapiiri on ankea.

Mistä tiedän? Koska puhun omasta kokemuksestani. Olen käynyt kaikki nuo veemäiset yrityksen vaiheet läpi aina konkurssista kasvun kautta onnistuneeseen exittiin, ja tiedän miltä epäonnistuminen ja onnistuminen tuntuu. Nuo kuvaamani tilanteet ovat selkeä signaali lähestyvästä jäävuoresta.

Mutta mitä sitten voi tehdä, jos varoitusvalot alkavat vilkkua ja kylmä hiki puskee pintaan? Aivan ensimmäiseksi voit aloittaa lukemalla Kiireisen yrittäjän katokausioppaan. Oppaassa kerron tärkeimmät ja nopeimmat vinkit, joilla saat ohjattua yrityksesi selkeämmille vesille.

Jos olet jo niin syvällä suossa, että katokausioppaan opit ovat liian vähän tai liian myöhään, ota yhteyttä. Katsotaan yhdessä, miten voimme kääntää firmasi suuntaa.