solu

Solu — ohjelmien Spotify vai jotain ihan muuta?

Kaiken negatiivisuuden keskeltä on mukava joskus löytää positiivisiakin uutisia. Tällä kertaa syytä riemuun tulee Oulun suunnasta. Suomalainen Solu on julkistanut Solu-nimisen konseptin, joka on rakennelma pehmeän skandinaavista laitedesignia ja ohjelmistokehitystä. Kokonaisuus on sitten dipattu hypekastikkeeseen ja sen päälle on vielä näköjään ripoteltu vähän yksisarvisjauhettakin. 😉

Tiivistettynä kyseessä on kauniisti muotoiltu minitietokone, joka tarjoaa kaikki softat ja varmuuskopioinnin kiinteään kuukausihintaan. Kunnianhimon puutteesta Solua ei voi tosiaankaan syyttää: samalla rykäisyllä on päätetty uudistaa käyttöjärjestelmä, fyysinen tuote, ansaintamalli ja softat. Aikamoista!

Itselläni on Soluun liittyen oikeastaan vain yksi iso kysymys. Solu on varmasti menestys, jos se kykenee ratkaisemaan jonkun konkreettisen ongelman uniikilla tavalla, mutta minkä ongelman Solu oikeastaan yrittää ratkaista? Varmuuskopiointi ja softien asennus eivät ainakaan Applen ekosysteemissä ole olleet hankalia enää pitkään aikaan — pikemminkin ostoprosessin vaikein vaihe on ollut luottokorttitietojen syöttäminen.

Kickstarterin myyntivideolla firman perustaja Kristoffer Lawson kertoo:

What really matters is that there are also those who do believe, who do want to do something special, who do want to have a change in the life and make things better.

Tuossa oikeastaan tiivistyy koko asia. Solu yrittää varmaan olla orgaaninen ja luonnollinen tapa käyttää tietokonetta, internettiä ja ohjelmistoja. Kuitenkin Solu vaatii kokonaan uudenlaisen UI:n (joka voi näyttää mainosmatskuissa kivalta, mutta orgaanisen mömmön kliksuttelu ei houkuta ihan kauheasti arkikäytössä), raudan ja mindsetin opettelemista. Siksi jäänkin vähän ihmettelemään, kuka on oikeastaan kohderyhmää? Tekkiuskovaiset early adopterit, tavalliset pulliaiset vai teknologiakammoiset seniorit?

Ensin ajattelin, että Solun lupaus on aikamoinen pipe dream. Kukapa nyt haluaisi maksaa kuukausimaksua koneensa käytöstä? Moni tekee sitä kuitenkin jo nyt. Omat tiedostoni elävät Dropboxissa ja Google Docsissa. Valokuvat ovat Flickrissä. Elokuvat katson Netflixistä ja HBO:lta, musiikin kuuntelen Spotifysta. Kirjat luen Amazonin Kindlestä ja omat tekstit tallentelen Evernoteen. Pelit tulevat Steamista ja softat Applen verkkokaupasta. Kaikki olennainen siis on jo pilvessä ja suurimmilta osin myös kuukausimaksujen takana.

Jos Solu pystyy lunastamaan edes osan lupauksistaan kunnolla, eiköhän tämä ole vasta ison tarinan ensimmäinen askel. Todella mahtava suoritus tähän asti. Onnea matkaan!