concorde fallacy

Syyllistytkö sinäkin kalliiseen Concorde –kämmiin?

Jos minun pitäisi valita vain yksi yrittämisen lempisynneistä, se olisi ehdottomasti sähellys. Eikä vain mikä tahansa sähellys, vaan systemaattinen sähellys. Siis sellainen sähellys, jota on harjoiteltu antaumuksella vuositolkulla, ilman että kukaan on tajunnut pistää hommalle stoppia. Surullisin sähellyksen muoto on tietenkin erilaiset zombieprojektit.

Erityisen tuttuja tuholaisia nämä ovat ohjelmistoyrityksissä, mutta muissakin firmoissa niitä esiintyy. Se on se vuosia sitten aloitettu maailmanhallintajärjestelmä. Se on se ”hyvä asiakas”, jonka duunin tekeminen maksaa firmalle enemmän kuin se tuottaa. Se on se johtamisjärjestelmä, jota on otettu käyttöön jo kolmatta vuotta. Juu, juuri SE projekti. Tiedät kyllä.

Kun katsoo minkä tahansa taloudellisesti tokkuroivan firman tietoja, taustalta on yleensä lepsun taloudenpidon lisäksi aina joku edellä mainituista syistä. Olen itsekin aikanaan syyllistynyt kaikenlaiseen tarpeettomaan puuhasteluun: duunasin esimerkiksi firman laskutettavien päivätöiden ohessa erilaisia SaaS-projekteja, joista periaatteessa olisi voinut tulla ihan hyviäkin lypsylehmiä. Todellisuudessa niin ei tietenkään käy kuin todella harvoin tai tuurilla. Lopulta kun annoin kannattamattomille sivuprojekteille lopetuslaukauksen, tulos parani yleensä jo yhdessä yössä.

Erityisen ajankohtaista tämä on nyt, kun firmat kipuilevat kassavirran kanssa. Nopeita voittoja ei enää välttämättä ole saatavissa, mutta tarpeettomat zombieprojektit teurastamalla firma saa helposti lisää elinaikaa.

Ai miksi mainitsin otsikossa Concorden? ”Concorde fallacy” on surullisen kuuluisa esimerkki siitä, miten projektiin lapioidaan lavatolkulla lisää kahisevaa, vaikka kaikki osapuolet tietävät jo varsin hyvin, ettei projektista ikinä jää viivan alle latin latia. Älä sinä toista Concorden kämmiä, vaan anna kannattamattomille projekteille armottomasti kirvestä – vielä kun ehdit.