Tämän työkalun avulla nukut yösi paremmin

Tämän työkalun avulla nukut yösi paremmin

Tyypillisesti yrittäjällä on firmassaan kaksi isoa kipupistettä, jotka tekevät arjesta ankeaa:

  1. vaikeat ihmiset tai
  2. rahan puute.

Ykköskohdan taustalla on yleensä monta perkelöitynyttä ongelmaa: työntekijän väärät oletukset työstä, työntekijän heikko johtaminen tai olematon perehdytys, toimimattomat henkilökemiat, päihdeongelma, elämänhallinnan haasteet tai yksinkertaisesti vain työntekijän mulkero luonne.

Mikä juurisyy sitten onkaan, ykköskohta ei yleensä korjaannu itsestään tai nopeasti. Kun tilannetta lähdetään ratkomaan, tarvitaan tyypillisesti sinnikkyyttä, juristia ja työterveyden osallistumista prosessiin.

Kakkoskohta on kuitenkin siitä mukava ongelma, että muutos parempaan voi tapahtua jo yhdessä vuorokaudessa. Jos yrittäjä vain puree hammasta, sulkee puhelimensa ja ottaa taulukkolaskentaohjelman eteensä, rahatilanne voi ratketa nopeastikin.

Syynä rahanpuutteeseen on nimittäin harvoin rahan puute vaan se, että tulot ja menot eivät ole tasapainossa.

Jos raha ei tunnu riittävän mihinkään, verot tulevat yllätyksenä ja omalla säästötilillä saa käydä koko ajan, ei ole ihme jos on alati tatti otsassa. Ja jos kassa ei ole kunnossa, tilanne kärjistää helposti ykköskohdan ongelmia. Siksi tulojen ja menojen tasapainottaminen on helpoin tapa saada kontrollia arkeen ja selkeyttä tulevaisuuteen.

Mutta mistä sitten lähteä liikkeelle?

Paras, halvin ja tehokkain työkalu tähän on kassavirtalaskelma.

unnamed 1 990000079e04513c
Tältä yrityksen kassavirtalaskelma näyttää.

Kassavirtalaskelman avulla näet yhdellä vilkaisulla, miten pitkälle firmasi rahat riittävät. Saat kaiveltua yrityksesi toistuvat menot kirjanpito-ohjelmasta ja aktiivinen tilauskantakin on toivottavasti tiedossa. Kun taulukkoon vielä lisää säännölliset tulot (esimerkiksi kuukausilaskutteiset palvelut), näet kassan tilanteen jo aika kirkkaasti. Se auttaa arjessa ja helpottaa oloa.

Jos et ole ihan varma mistä aloittaa, kopioi ilmainen kassavirtapohja itsellesi tästä. Jos taas haluat apua kassavirtalaskelman tekemiseen, voit ostaa aiheeseen liittyvän videokurssin järkevään hintaan tästä.

Kassavirtalaskelman avulla voit myös suunnitella helposti tulevaisuuden investointeja ja niiden vaikutuksia – se palvelee sinua siis myös silloinkin, kun kassasi kuohuu yli.