puuhevonen

Vaikeissa paikoissa kannattaa laittaa laput silmille

Ei ole ollenkaan harvinaista, että vaikeiden taloudellisten tilanteiden edessä yrittäjän on hankala tietää, mihin pitäisi keskittyä. Kun arki on täynnä kriisejä ja tulipaloja, energiaa ei välttämättä edes riitä muuta kuin aivan välttämättömiin asioihin. Samat oireet ovat tyypillisiä myös silloin, kun vauhtisokeus sumentaa näkökenttää.

Kun iso kuva hämärtyy, kannattaa laittaa itselleen henkisesti silmälaput. Mutta mihin sitten kannattaa keskittyä, kun vauhtia on liikaa tai kaikki tuntuu olevan liekeissä?

Oikeastaan se on aika yksinkertaista (mikä ei ole tietenkään sama kuin ”helppoa”). Yrityksen omistajana kannattaisi aina pitää mielessään seuraavat kysymykset:

  1. Miten asiakkaita saadaan lisää (markkinointi ja myynti)? Mitkä ovat asiakkaiden, tuotteiden ja palveluiden kannattavuudet? Mikä on asiakkaiden hankintahinta? Jos näihin ei löydy helppoja vastauksia, yrityksessäsi on isoja ongelmia perusasioiden kanssa.
  2. Miten asiakkaille annetut lupaukset voidaan lunastaa siten, että se on kannattavaa yritykselle? Tämä tarkoittaa käytännössä tuotannon ohjaamista, projektinjohtoa, työnohjausta ja laadukkaita prosesseja. Tuotteiden ja palveluiden laadun täytyy olla riittävällä tasolla, ja projektien täytyy valmistua kannattavasti ja ajallaan. Jos näin ei ole, tai jos ei ole edes selkeää mikä tilanne on, yrityksessä on isoja riskejä reklamaatioiden ja kannattavuuden näkökulmasta.
  3. Miten asiakkaille tehtävät työt ja tuotteet voidaan laskuttaa mahdollisimman nopeasti? Tämä ei ole suinkaan itsestäänselvyys, vaikka tuntuu aika yksinkertaiselta asialta. Hämmentävän usein laskujen lähettämistä hillotaan viikkotolkulla, tai laskutusaineiston kanssa on ongelmia. Jos homma ei suju kitkattomasti, se kertoo yleensä koko tuotannon prosessin ongelmista.

Olennaista myös on, että jokaisessa päävaiheessa työn tekee motivoitunut henkilöstö, oli sitten kyse myynnistä, projektijohdosta, tuotannosta, asiakaspalvelusta tai toimiston työntekijöistä. Motivoitumiseen auttaa luonnollisesti se, että työpaikalla on turvallista olla, palkka on järkevällä tasolla ja esihenkilö osaa toimia inhimillisesti vaikeissakin paikoissa.

Kun vauhti kiihtyy tai kolina kovenee, kannattaa pitää katse tiukasti tiessä ja keskittyä pelkkien perusasioiden suorittamiseen hyvin. Muuten kosla karkaa pöpelikköön.