15 kirjavinkkiäni vuodelle 2023

15 kirjavinkkiäni vuodelle 2023

Mitä enemmän luen, sitä enemmän tuntuu, että samat jutut vain toistuvat. Sen lisäksi suurin osa bisneskirjoista on joko niin täynnä höttöä tai triviaalia yksityiskohtaa, että kokemus on lukukelvoton. Massasta on hankala löytää oikeasti ne merkitykselliset kirjat. Siispä tässä sinulle omat suositukseni.

Olen valkannut listalle sellaiset teokset, joiden sisältö on suhteellisen ajatonta. Ja jos kyseessä on bisneskirja, olen myös itse soveltanut kirjassa esiteltyjä prosesseja ja todennut ne toimiviksi. Kirjat ovat täysin subjektiivisessa tärkeysjärjestyksessä hyödyllisyyden mukaan, tärkein ensimmäisenä.

1. Atomic Habits

Atomic Habits
No matter your goals, Atomic Habits offers a proven framework for improving—every day. James Clear, one of the world’s leading experts on...

James Clearin Atomic Habits on ehdoton suosikkini. Jos luet vain yhden kirjan tänä vuonna, toivottavasti se on tämä. Kirjassa käydään läpi tapojen muodostumisen mekaniikka ja keinot opetella suhteellisen helposti uusia tapoja. Jos sinulla on hankalaa opetella uusia tapoja tai päästää irti vanhoista, tämä kirja on kultaa.

2. Antifragile

Antifragile
From the bestselling author of The Black Swan and one of the foremost philosophers of our time, Nassim Nicholas Taleb, a book on how some...

Nassim Talebin Antifragile on listan toinen kirja, jota suosittelen lähes varauksetta. Kirja on erottamaton osa Talebin Incerto-sarjaa, mutta mielestäni olennaisin niistä yksittäisenä kirjana. Vaikka Talebin persoona on melko äkkiväärä jopa meikäläisenkin mielestä, Talebin ajatuksista olen saanut vuosien kuluessa kaikkein eniten irti.

3. Enchiridion

Enchiridion
Handbook of Epictetus also known as Enchiridion written by legendary Greek Stoic philosopher Epictetus is a manual of Stoic ethical advic...

Epictetuksen Enchiridion on hyvä esimerkki siitä, että merkityksellinen teksti ei aina ole välttämättä pitkä. Enchiridionissa on lyhyitä pointteja, jotka pureutuvat suoraan stoalaisuuden ytimeen. Vahva suositus, jos maailman kauheudet tuntuvat kaatuvan päälle.

4. Lean asiantuntijatyön johtamisessa

Lean asiantuntijatyön johtamisessa
Kirja on Patrian tietohallintojohtajan omiin kokemuksii…

Sari Torkkolan Lean asiantuntijatyön johtamisessa on ainoa kotimaisen kirjoittajan kirja, joka pääsi listalleni. Torkkolan kirja on oikeasti sen verran hyvä, että se hakkaa enkunkielisetkin teokset. Jos työsi on johtaa tai ohjata asiantuntijaorganisaatiota, tämä kirja kuuluu ehdottomasti työkalupakkiisi.

5. Deep Work

Deep Work
One of the most valuable skills in our economy is becoming increasingly rare. If you master this skill, you’ll achieve extraordinary resu...

Suosittelen Cal Newportin Deep Work -kirjaa kaikille, jotka tekevät töitä esimerkiksi avokonttorissa – tai päättävät, missä ihmiset töitä tekevät. Kirjan oivallukset säästivät minulta kevyesti useampia satoja tuhansia euroja silloin, kun pyöritin omaa asiantuntijayritystä.

6. Hero on a Mission

Hero on a Mission
There are four roles we play in life—Victim, Villain, Hero, and Guide. New York Times bestselling author Donald Miller teaches us how to ...

Jos olet bisneksissäsi ja elämässäsi siinä vaiheessa, että esimerkiksi rahasta ei ole enää kroonista pulaa, huomaat miettiväsi useammin isompia asioita. Millaisen perinnön jätät tähän maailmaan, ja mitä sinun kannattaisi tehdä, että voisit olla ns. paras versio itsestäsi? Jos mietit tuollaisia asioita, Donald Millerin Hero on a Mission on hyvä ja pysäyttävä teos. Käytän kirjassa kuvattua toimintamallia myös omien tavoitteideni määrittelyyn.

7. Debt is Slavery

Debt Is Slavery
Get Out of Debt, Gain Control Of Your Finances, and Reclaim Your Freedom and Your Life! Do you control your money of does money control y...

Aina elämä ei kohtele lempeästi, ja joillekin jaetaan kortit hieman epäreilusti. Jos huomaat taistelevasi koko ajan lainojen, luottokorttivelan ja muiden rahaongelmien kanssa, suosittelen lukemaan tämän kirjan. Se auttoi minua vuosikymmeniä sitten, ja on edelleen pätevää tekstiä.

8. Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad, Poor Dad
Rich Dad Poor Dad is Robert’s story of growing up with …

Lemmenlaiva-tyyppisestä kannestaan huolimatta Robert Kiyosakin Rich Dad, Poor Dad on edelleen eräs parhaita rahasta kirjoitettuja peruskirjoja koskaan. Jos ihmettelet miksi jotkut rikastuvat ja toiset eivät, lue tämä kirja.

9. The Trusted Advisor

The Trusted Advisor
Bestselling author David Maister teams up with Charles …

Konsultointi on luottamusbisnestä, ja David Maisterin Trusted Advisor avaa hienolla tavalla ammatin olennaisimmat pointit ymmärrettävään muotoon. Jos teet töitä ihmisten kanssa esimerkiksi konsulttina, suosittelen tätä kirjaa ihan ensimmäiseksi lukulistalle.

10. Talent Is Not Enough

Talent Is Not Enough
Presents what designers need - besides talent - to turn their artistic success into business success. This work helps you learn things su...

Pyöritätkö pientä mainos-, digi- tai muuta osaamisintensiivistä palvelubisnestä? Jos kyllä, Shel Perkinsin Talent Is Not Enough pitäisi olla pakollista luettavaa. Perkins avaa kirjassa hyvin erilaisia tunnuslukuja ja käytäntöjä, joiden avulla säästyt isolta kasalta ongelmia.

11. The One-Page Proposal

The One-Page Proposal: How to Get Your Business Pitch o…
As clear, concise, and concrete as its subject, Patrick…

Monella myyjällä on aika usein sellainen harhakäsitys, että tarjouksessa pitää olla mahdollisimman paljon sivuja. Olen kuitenkin itse tehnyt isoimmat kauppani yhden sivun tarjouksilla (nykyään tarjouksissani on peräti kaksi sivua, argh!). Suosittelen lukaisemaan tämän kirjan läpi, jos sinulla on ongelmia voittaa tarjouskilpailuja huonojen tarjousten vuoksi.

12. Profit First

Profit First: Transform Your Business from a Cash-Eatin…
Author of cult classics The Pumpkin Plan and The Toilet…

Jos firmasi tekee jostain syystä tappiota vaikka sen ei pitäisi, lue ihmeessä Mike Michalowiczin Profit First. Kirjassa käydään läpi varsin yksinkertainen tapa, jonka avulla saat käännettyä firmasi talouden oikeaan suuntaan. Suosittelen kirjaa erityisesti pienyritysten toimareille ja yrittäjille.

13. A Short History of Nearly Everything

A Short History of Nearly Everything
Bill Bryson describes himself as a reluctant traveller,…

Oletko ikinä ajatellut, miten maailma oikeasti toimii? Bill Brysonin A Short History of Nearly Everything on hyvin kirjoitettu, selkeä ja mukava kirja lähestulkoon kaikesta. Voisi jopa sanoa, että sillä on luonnontieteellisen yleissivistävä vaikutus. Vahva suositus, jos luonto ja historia kiinnostaa.

14. Skunk Works

Skunk Works: A Personal Memoir of My Years at Lockheed
From the development of the U-2 to the Stealth fighter,…

Huomaan miettiväni tätä kirjaa yllättävän usein. Siinä on on avattu muistelmateoksen muodossa Locheedin legendaarisen Skunk Works -pajan historiaa. Skunk Works on kutkuttava tarina häivelentokoneiden kehittämisestä startup-henkisesti. Jos lentokoneet, insinööritieteet ja tuotekehitys kiinnostaa, saat tästä varmasti paljon irti.

15. Endurance: Shackleton's Incredible Voyage

Endurance
Bound for Antarctica, where polar explorer Ernest Shackleton planned to cross on foot the last uncharted continent, the Endurance set sai...

Tämä kirja ei ole kaikille. Jos tykkäät erämaaseikkailuista ja selviytymistarinoista, Alfred Lansingin Endurance on varmasti pysäyttävä lukukokemus. Kirjoitin aiemminkin kirjaan liittyvän blogipostauksen.

***

Ymmärrettävästi kaikki eivät jaksa pelkkiä bisneskirjoja ahmia, joten ohessa bonuksena joitain suosittelemiani kirjoja scifin ja fantasian puolelta.

The Machineries of Empire -trilogia

Ninefox Gambit (The Machineries of Empire, #1)
The first installment of the trilogy, Ninefox Gambit, c…

Mun on hankala laittaa tätä trilogiaa mihinkään erityiseen lokeroon scifin sisällä. Sen verran kuitenkin täytyy sanoa, että sarja on erikoisinta scifiä mitä vähään aikaan olen lukenut. Tarina on eeppinen ja erilainen. Jos olet matikkanörtti ja kolunnut kaikki mahdolliset scifi-sarjat läpi, tässä riittää hetkeksi pureskeltavaa.

Polity universe -sarja

Weaponized
With the advent of new AI technology, Polity citizens now possess incredible lifespans. Yet they struggle to find meaning in their longev...

Neal Asherin Polity-universiumin kirjat ovat todella hyvin kirjoitettua avaruusoopperaa. Mukana on itselleni mieleisiä teemoja AI:n ja ihmisten yhteiselosta. Lukeminen kannattaa aloittaa kronologisesti kirjasta Weaponized ja sitten lukea loput kirjat järjestyksessä läpi. Tämä on sellainen sarja kirjoja, että toivoisin voivani aloittaa sen aivan alusta uudestaan ensimmäistä kertaa.

Elantris

Elantris (Elantris, #1)
Elantris was the capital of Arelon: gigantic, beautiful, literally radiant, filled with benevolent beings who used their powerful magical...

Elantris on genressään piristävä poikkeus. Hahmot eivät ole erityisen syviä, mutta tarinankerronta on laadukasta ja mukaansatempaavaa. Elantris on parasta fantsua mitä olen lukenut moneen vuoteen. Jos olet fantasian ystävä ja pidät poliittisesta juonittelusta, tämä varmasti uppoaa.

Jos haluat nähdä lisää lukemiani kirjoja, seuraa minua Goodreadsissa!

Janne Jääskeläinen
Author of Älä yritä! Tätä sinulle ei kerrota yrittämisestä, Nörtin esiintymisopas ‒ Suoritusmanuaali substanssiosaajalle, and Läski syö miestä