Planner

Tömäkkä tavoiteasetanta seuraavalle vuodelle – ja loppuelämäksesi

Tässä vaiheessa vuotta ihmiset tyypillisesti miettivät ensi vuoden suunnitelmia. Jos elämänsä suuntaa miettii vain kerran vuodessa, koko prosessi on tuomittu epäonnistumaan. Vuosi on nimittäin aivan liian lyhyt ja aivan liian pitkä aika. Vuosi on liian lyhyt aika elämäntavoitteiden seuraamiseen, ja toisaalta vuosi on aivan liian pitkä aika esimerkiksi uusien tapojen oppimiseen.

Hakkasin tämän kanssa päätäni seinään pitkään, mutta kokemuksen ja kokeilujen kautta olen päätynyt ratkaisuun, jossa yhdistelin Donald Millerin (Hero on a Mission), James Clearin (Atomic Habits), Keith J. Cunninghamin (Road Less Stupid) ja Ryan Michlerin (Twelve-week battle planner, josta olen aikaisemminkin kirjoittanut) ajatuksia ja työkaluja. Suosittelen sinua ostamaan kirjailijoiden kirjat ja lukemaan teokset läpi ajatuksella.

Jos prosessia seuraisi sivusta, se näyttäisi suunnilleen siltä, että joka ilta istun nahkaiseen nojatuoliini ja raapustan jotain reMarkable-muistikirjaani (se on aivan LOISTAVA kapistus, voin tehdä omia pohjia muistikirjoihin ja paperia säästyy). Aikaa systeemin ylläpitämiseen menee noin kymmenen minuuttia per päivä.

Systeemi toimii minulle loistavasti. Sen sijaan että huiskin menemään sinne tänne ja vain kerran vuodessa, ohjaan elämäni suuntaa systemaattisesti. Systeemini rakentuu karkeasti näistä palasista:

  • Arvot (jotka ovat sanallisessa muodossa muistokirjoituksessa).
  • Isot tavoitteet (10-, 5- ja 1-vuotissuunnitelma, johdettuna muistokirjoituksesta).
  • Projektit (1-3 isompaa käynnissäolevaa projektia, jotka ohjaavat isoja tavoitteita kohti).
  • Kuukausittaiset rutiinit (mitä en näe? -harjoitus ja projektien läpikäynti).
  • Viikottaiset rutiinit (tavoitteiden etenemisen seuranta).
  • Päivittäiset rutiinit (plannerin täyttäminen ja tavoitteiden etenemisen seuranta).

Näiden lisäksi viikon aikana listalle tulee tehtäväksi yksittäisiä taskeja, jotka eivät toistu. Niille löytyy paikka kalenterista ja/tai plannerista lähinnä sen mukaan, miten tärkeästä asiasta on kysymys.

Vaikka systeemi voi tuntua monimutkaiselta, se on aika simppeli. Sen lisäksi tärkeintä on, että se oikeasti toimii. Olen saanut tällä metodilla aikaiseksi niin paljon, että heikompia hirvittää. Sen lisäksi, se ei ole minulle uuvuttavaa. En koe systeemiä taakaksi, vaan oloani helpottaa, että elämässäni on selkeä suunta jota kohti pienet päivittäiset rutiinit ohjaavat.

Kuva viikkoplannerista ReMarkable-tabletilla.
Tältä viikkoplannerini näyttää. Käyn sen läpi joka ilta. Pdf-pohja kirjoituksen lopussa.

Seuraavaksi käyn läpi yksityiskohtaisemmin, miten oma tavoiteasetantani toimii. Laitan myös käyttämäni pdf-pohjien linkit jakoon.