oma pelottava

Ei.

“Yes man”-leffassa Jim Carreyn esittämä Carl Allen vastaa koko vuoden “kyllä” jokaiseen hänelle esitettyyn kysymykseen. Lopputuloksena miehen elämä on tietenkin ihanaa ja täydellistä. Samanlaisella lupauksella sinä todennäköisesti menettäisit perheesi, omaisuutesi ja yrityksesi ja päädyt linnaan kiertopalkinnoksi kaikkien mahdollisten sukupuolitautien kera.

Yrittäjänä sinun täytyy opetella 1) puhumaan luontevasti rahasta ja 2) sanomaan “ei” melkein kaikkeen. Myöntymällä kaikenlaisiin vaatimuksiin, toiveisiin, aikatauluihin ja tapaamisiin poltat itsesi loppuun parissa vuodessa. Mitä paremmin yritykselläsi menee, sitä enemmän saat kaikenlaisten perskärpästen yhteydenottoja. Tällaiset verenimijät kuppaavat sinut tyhjiin kaikesta rahasta, ajasta ja energiasta, jos vain annat heille tilaisuuden. Kieltäytyminen vaatii selkärankaa, ja jos sitä ei ole, muut päättävät puolestasi kaikesta.

Jos olet helläsydäminen aloitteleva yrittäjä kuten minäkin olin, sinulla on luultavasti hankalaa kieltäytyä. Pelkäät loukkaavasi toisen tunteita tai koet muuten vain olevasi huono ihminen kun kieltäydyt antamasta jotain mitä joku toinen haluaa.

Miten sitten kieltäytyä kaikenlaisten käärmeöljykauppiaiden kopeloinnista?

  • Mieti mitä haluat. Jos olet päättänyt laajentaa yritystäsi esimerkiksi yhteistyökumppaneita etsimällä, etkö itse olisi tehnyt aloitteen?
  • Torju asia, älä ihmistä. Voit sanoa vaikka että “kiitos kun kysyit, mutta minulla ei ole tälle tarvetta/aikaa/käyttöä.”
  • Älä jousta. Kun olet sanonut ei, älä enää lipsu. Häntäheikit haistavat heikkouden, ja yrittävät iskeä siihen mihin sattuu.
  • Kunnioita omia rajojasi. Jos huomaat että toinen painostaa sinua johonkin vaikka tietää hyvin että et halua, saat henkisesti tiputtaa hanskat ja lyödä niin lujaa kuin lähtee. Valehtele, manipuloi tai tarvittaessa käyttäydy ylimielisesti.

Yrittäjänä suurin valtasi on sanoa “ei” huonoihin diileihin ja tilanteisiin. Yrittäjällä on vapautta, jota muilla ei ole. Käytä sitä häpeilemättä ja niin usein kuin pystyt. Kieltäytyminen on ilmainen tapa seuloa ajastasi kultahiput, välttää pahimmat virheet ja saada elämään enemmän sisältöä.

Opi sanomaan oletuksena “ei” ihan kaikkeen. Se antaa sinulle mahdollisuuden sanoa “kyllä” niille jotka ovat sen arvoisia.