Mustavalkoinen kuva palmusta taivasta vasten.

Exit merkkaa muutakin kuin pätäkkää pankkitilillä

Käytiin perheen kanssa lomailemassa etelän auringossa. Valo ja yhdessäolo tekivät todella hyvää.

Maisemakuva Kanarialta. Auringonlasku jossa mies ja kaksi lasta valoa vasten.
Kanarialla.

Edellisen kerran käytiin samassa kohteessa vaimon kanssa aika tarkkaan neljä vuotta sitten, juuri kun olin saanut silloisen firmani myytyä. Siksi on suhteellisen helppoa verrata tuon ajan olotilaa tähän päivään.

Ero on älytön.

Samaa rantaviivaa katsellessani en osannut yhtään enää samaistua aikaisempaan versioon itsestäni. En ollut tällä reissulla kroonisesti väsynyt ja univelkainen, takakireys loisti poissaolollaan, paino on laskusuunnassa enkä ollut nyt muutenkaan erityisen stressaantunut mistään.

Olo tuntui kaikin puolin nyt jotenkin kevyemmältä. Onnellisemmalta. Ja se ei olisi mahdollista ilman exittiä.

Vaikka virallisesti exiteissä haetaan isoa taloudellista tuottoa, exiteissä on yrittäjälle useammiten kyse kuitenkin aivan muusta kuin rahasta. Raha on toki kiva bonus ja tuottoa kannattaa ehdottomasti pyrkiä optimoimaan niin hyvin kuin pystyy, mutta se ei oikeasti ole exitin tarkoitus.

Exitin pointtina on eteenpäin siirtyminen, muutos. Se on kuin eräänlainen metamorfoosi, jossa yrittäjä käpertyy käteisnipun kanssa hetkeksi piiloon muulta maailmalta, jotta voi sitten repiä kotelon ympäriltään ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen elämässään.

Gif animaatio toukasta joka syö ruokaa ja sanoo "someday I'll be a beautifull butterfly".

Suurin osa exittiä kaipailevista yrittäjistä kaipaa kroonisesti uusia virikkeitä, enkä itse ollut tässä suhteessa poikkeus. Kun firma puksuttaa suhteellisen itsenäisesti eikä isompia hikkoja enää ole, homma muuttuu usein jopa vähän tylsäksi. Se on vähän sama asia kuin pelaisi mielenkiintoisen tietokonepelin läpi – kun kaikki on nähty ja koettu, homma kiinnostaa vielä vähemmän kuin pussillinen perunoita.

Hyväkin yritys voi tuntua yrittäjästä kultaiselta vankilalta, jos siellä ei enää halua olla. Ja jos firman arki ei enää elähdytä, on kaikille parempi pistää pillit pussiin ja lähteä etsimään uusia haasteita. Jos tunnistat tästä itsesi, etkä tiedä miten exitin suhteen edetä, minulla on täsmätuote juuri sinulle.