1F501247 34D8 433D 9A66 1B8E4093A772 1

Jos voisin tehdä yhden asian eri tavalla, se olisi tämä

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on aina vähän riskaabelia ja jännittävää hommaa. Pääsääntöisesti aloittelevat yrittäjät ovat valitettavan surkeita rekryäjiä, eikä huteja voi aina välttää.

En ole tässä mitenkään poikkeus. Myös minun yrittäjäurani aikana on tullut kohellettua kaikenlaisia kämmejä, mutta selkeästi suurin sähellykseni liittyi rekrytointeihin. Ja jos nyt saisin tehdä jotain toisin, ensimmäinen yritykseni rekry olisi assari.

Siis täh, assari?

Jep. Syykin on yksinkertainen: vaikka virallisen tarinan mukaan yrityksen tärkeimpiä ihmisiä ovat aina työntekijät, yrittäjän oma aika on kuitenkin firman arvokkainta aikaa. Jokainen hallinnollisten huvitusten kanssa vietetty minuutti on pois asiakashankkinnasta. Ja jos markkinointi ja myynti köhivät, firmalla on edessä oikeita ongelmia.

Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, jos olet miettimässä uutta rekrytointia juuri nyt?

  • Sinä olet yrityksesi tärkein resurssi ja pullonkaula. Kun sinulta saa siirrettyä ei-kriittisiä tehtäviä muille, koko firma pyörii nopeammin ja tehokkaammin. Tämä tarkoittaa samalla parempaa kannattavuutta ja kohentuvaa asiakastyytyväisyyttä.
  • Jos yrityksesi talous- ja hallintoasiat ovat nyt pelkästään sinun niskoillasi, harkitse vahvasti assarin palkkaamista – vaikka se olisikin yrityksesi ensimmäinen rekry.
  • Voit harkita täysipäiväisen assistentin sijasta myös osa-aikaista palkkausta tai alihankintana ostettavaa palvelua (tähän minun suositukseni on Super-Siiri, joka on minuakin tarkempi talousfanaatikko). Kun assari ei ole omilla palkkalistoillasi, voit lisätä tuntimääriä tarpeen mukaan, ilman suurempia sitoumuksia.
  • Kun etsit assaria, keskity ensisjaisesti rekryttävän huolellisuuteen ja tehokkuuteen. Oman järjen käytöstä saa ehdottomasti plussaa, mutta kaikenlainen huolimattomuus, myöhästelyt ja kirjoitusvirheet ovat välittömiä showstoppereita. Assarin täytyy olla sellainen, että hän pesee sinut suvereenisti huolellisuudessa ja jämptiydessä.
  • Kun palkkaat assarin, sisällytä työnkuvaan samalla myös työtehtävien dokumentointi työohjeiksi (SOP eli standard operating procedure). Kun kaikki toistuvat työtehtävät on kuvattu selkeästi, sinulla on yrityksesi hallintoprosessit kuvattu näppäräksi manuaaliksi. Ja kun työtehtävien dokumentoinnista tulee tuttua, tapa on helpompi siirtää hallinnollisista prosesseista muualle organisaatioon. Tämä parantaa laatua, lisää tehokkuutta ja vähentää sähläystä koko organisaation mittakaavassa.

Jos tuskailet kiireen kanssa, sähköpostisi räjähtelee liitoksistaan, kuittikeko kasaantuu pöydällä ja todo-listasi on pidempi loppu- kuin alkuviikosta, hanki assari työpariksesi. Kun osaava assari pistää hommat luistamaan, paino omilta hartioiltasi kevenee kivi kerrallaan.