Kuva painosta

Koppivarastosta kotisaliksi

Valoisan introverttiluonteeni vuoksi en ole ikinä oikein viihtynyt saleilla. Elixian lähisali Triviumilla oli yllättävän viihtyisä kellarikoppi, ja nyt viimeisimpänä on kokeiltu sulautua M&M Kupittaan joukkoon. Itsellä valitettavasti on vaan mennyt aika usein hermo jonotteluun ja parkkipaikoista tappelemiseen. Muutettuamme uuteen kotiin tajusimme että meillä on oikeastaan aivan liian iso lämmitetty varasto. Ekan kerran kun tajusi, että varaston nurkkaan oikeasti saisi mahdutettua kyykkyräkin, takaisin ei ollut enää menemistä. Eli ei muuta kuin mietintämyssy päähän ja mittanauha kouraan.

Miksi oma kotisali?

Kotisali ei sovi kaikille. Moni pitää siitä, että pääsee kotoa pois ja oman ajan pariin. Jotkut taas tykkäävät salin sosiaalisemmasta aspektista. Tässä pari olennaista pointtia puolesta ja vastaan.

Miksi kotisali:

  • Saavutettavuus: kotisali on todellinen 24/7 sali joka on ihan vieressä.
  • Ei jonottamista: kyykkyräkki on aina vapaa. Paitsi jos vaimosi on valloittanut sen.
  • Aikasäästö: kotisalille siirtymiselle aikaa kuluu 1 minuuttia. Tästä kasautuu melkoinen aikasäästö, varsinkin jos elämä on vähän hektisempää.
  • Yksityisyys: voit mennä kyykkäämään vaikka kalsareissasi ja päästää just sellaisia ääniä kuin huvittaa. Toki naapurit saattavat alkaa jossain vaiheessa katselemaan sinua hassusti kun karjut yksin varastossa yömyöhään.
  • Rahansäästö: pidemmän päälle kotisali tulee halvemmaksi kuin kuntosalijäsenyys.

Miksei kotisalia?

  • Hinta: kotisalin perustaminen ei ole halpaa, ainakaan alussa (alempana on oman kotisalini kustannus eriteltynä). Jos perheessä on useampi salinkävijä, ei normaalin salinkaan vuosimaksut matkustamisineen ihan halpoja ole.
  • Yksinäisyys: joillekin se on ongelma, itselleni se on bonus.
  • Tilan puute: kaikilla ei ole mahdollisuutta rakentaa omaa kotisalia tai tilaa on muuten vähän. Kerrostaloon on tietenkin tosi hankala rakentaa painonnostolavaa tai kyykkyhäkkiä, mutta periferiassa asuessa tilaa on enemmän.
  • Motivaatio: kaikille ei sovi se, että kodin houkutukset ovat aivan vieressä. Jotkut tarvitsevat treenimotivaatioonsa sen että he menevät salille treenaamaan tai muuten treeni ei tunnu ”oikealta”.

Mitä kotisalille oikeastaan tarvitaan?

Tämä riippuu siitä mitä treenaat. Meidän perheen treenit pohjautuvat vahvasti Jim Wendlerin 5/3/1 -ohjelman ympärille, joten salilta täytyy löytyä oikeastaan vain mahdollisuus kyykkäämiseen, mavettamiseen, penkkaamiseen ja pystypunnerrukseen. Tilassa täytyy siis pystyä puhisemaan (mielellään) täysimittaisen olympiatangon kanssa. Ja koska ei ole kiva kuolla yksin painojen alle, tarvitaan turvavarusteeksi jonkinlainen häkkirakenne. Sen lisäksi tarvitaan jäätävä määrä kumisia levypainoja ja säädettävä penkki. Tähän sainkin mahtavia vinkkejä Optimal Performancen Joni Jaakkolalta (kiitos!).

Parhaimmat varusteet löytyvät Eleikolta, mutta itsellä ei ollut ihan varaa pistää viittä tonnia pelkkään kyykkyräkkihärveliin. Roguella on yllättävän laadukkaita kamoja, ja oman kokemuksen perusteella suosittelen myös Rogueta. Kamat ovat todella kovalaatuisia ja viimeistely on ensiluokkaista. Sen lisäksi varusteet ovat järkevän hintaisia, ja ne tulevat kotiovelle alle parissa viikossa.

Paljonko kotisalin rakentaminen maksoi?

Salin rakentaminen: