Heijastus hopeisesta kulhosta.

Menestys ei synny pelkästä perimästä tai perinnöstä

Olen kuullut viime aikoina hämmentävän monen yrittäjän suusta erikseen, että heillä on ollut uralla yksi tärkeä sääntö:

Kusipäiden kanssa ei tehdä töitä.

Se on aivan mahtava sääntö. Olen kirjoittanut siitä usein itsekin.

Omilla toimilla voi vaikuttaa asioihin todella paljon. Lerssipääsääntö on oiva osviitta oikeaan suuntaan, mutta se ei vielä itsessään riitä.

Jos nimittäin haluaa menestyä elämässä isosti, ei riitä, että hankkiutuu negatiivisista ankeuttajista eroon. Täytyy ympäröidä itsensä fiksummilla aivoilla.

Opettajien ja mentoreiden merkitys ei ole tietenkään mikään uusi juttu. Jo roomalainen keisari ja yksi stoalaisuuden tärkeistä keulakuvista, Marcus Aurelius, aloittaa kuuluisan Meditations -teoksensa vuodattamalla kiitollisuuttaan opettajiaan kohtaan. (Kyllä, tämä oli ”jo muinaiset roomalaiset” -viittaus.)

Vaikka en roomalainen keisari olekaan, voin osoittaa kiitollisuuttani viidelle tärkeimmälle opettajalleni. Jätin listasta pois monta sellaista hahmoa, joilla ei ole julkista profiilia tai halua tulla nimetyksi.

  1. Katleena Kortesuo. Sen lisäksi että Katleena on todella fiksu ja älykäs viestijä, Katleenalla on ärsyttävän rakentava ja positiivinen suhtautuminen lähes kaikkeen. Ilman Katleenaa en osaisi kirjoittaa omaa nimeäni, saati sitten näitä uutiskirjeitä.
  2. Jari Parantainen. Tuotteistamisen guru on tuonut opeillaan Suomeen enemmän hyvinvointia ja menestyneitä yrityksiä kuin moni hallitus yhteensä. Sen lisäksi että Jari on terävä kuin partaveitsi ja nerokas kirjoittaja, hän ymmärtää markkinoinnin psykologiaa niin syvällisesti, että välillä pelottaa. Ilman Jaria myisin edelleen nettisivuja tuntihintaan.
  3. Kim Väisänen. Ilman tämän sivistyneen miljonäärin tiukkia neuvotykityksiä kaivelisin varmaan yhä nenääni ja voivottelisin elämäni kurjuutta.
  4. Kari Nurmi. Kari on monessa liemessä liekitetty turnaround
    -ammattilainen, joka osaa kääntää megakorporaatioita tuloskoneiksi yhtä helposti kuin tavikset kääntävät lättyjä. Ilman Karin röhönaurukommentteja olisin luultavasti kompastunut kengännauhoihini jo aivan konsulttiurani alkumetreillä.
  5. JP Jakonen. JP on filosofi, kirjailija ja aivovalmentaja. Ilman JP:n apua olisin todennäköisesti edelleen omien haitallisten ajatusteni vanki. Sen lisäksi että JP on rento ja älykäs, JP on myös outo – oikealla tavalla.

Näin jälkikäteen ajateltuna on helppo huomata, että parhaat päätökseni eivät liity niinkään siihen mitä itse tein, vaan kenen neuvoja aloin kuunnella. Vaikka sitä mielellään haluaisi ottaa kaiken kunnian omista saavutuksistaan, todellisuudessa jokainen meistä rakentaa menestyksensä muiden harteille.

On sinun oma päätöksesi, millaisessa seurassa pyörit ja kenen neuvoja kuuntelet. Jos oma lähipiiri on täynnä joojoo-miehiä ja -naisia, voi olla välillä hyväksi hakeutua sellaisiin verkostoihin, joissa et ole välttämättä enää se huoneen fiksuin henkilö.