sali rogue

Mikään ei muutu, jos joku ei suutu

Jokaisella meillä on omat lempparitekosyymme.

”Tekisin tämän muutoksen, mutta kun se yksi työntekijä valittaa aina kaikesta ja lyö jarrut päälle.”

”Tekisin tuon asian paremmin, mutta muut osakkaat ovat tyhmiä kakkapyllyjä.”

”Tekisin tuon päätöksen, jos toinen perustaja ei olisi noin vellihousu.”

”Tekisin asiat paremmin, ellei pomo olisi niin kiireinen.”

”Tekisin tämän prosessin eri tavalla, mutta kun meillä on tämä ja tuo järjestelmä.”

”Tekisin tämän jutun eri tavalla, mutta kun ei ole aikaa.”

”Tekisin tuon toisin, mutta ei ole rahaa.”

Seli seli seli.

Ymmärrän kyllä, että yrittäjänä joutuu luovimaan mitä erilaisimmissa tilanteista. Tuskin menee viikkoakaan, ilman että joku paikka on ilmiliekeissä tai että jollain työntekijällä on koripallon kokoinen herne tyynyn alla tai nenussa. Muutos on kuitenkin yrittämisen perustila. Jos yrittäminen olisi helppoa, kaikki tekisivät sitä.

On totta, että monelle asialle ei voi mitään. Suurin osa isoista asioista on täysin kontrollimme ulkopuolella:

stoalaisuus vaikutuksen kehat 990000079e04513c
Vaikutuksen kehät

Karkea totuus on, että moni meistä tykkää möllöttää mukavuusalueellaan kuten monnit merenpohjassa. Moni yrittäjä kun ei oikeasti halua, että mikään muuttuu. On paljon helpompi vain ympäröidä itsensä kahlitsevilla tekosyillä ja sitten kyhjöttää niiden suojassa mutisemassa. Se on turvallista.

Esimerkiksi kiire on tavallinen tekosyy. Moni yrittäjä jää suorastaan koukkuun kiireen tunteeseen. Kun on kiire, tuntuu että asiat etenevät. Todellisuudessa yrittäjällä voi olla samaan aikaan pohjassa sekä kaasu että jarru. Kierrokset ovat korkealla ja melu on melkoista, mutta tuloksia ei tule. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä vetää sokeana ympyrää kumi käryten, samalla kun kassa kuivuu kasaan.

Joskus yrittäjä on vain niin omien olettamuksiensa orja, että muutos on mahdotonta. Tällöin kaikki muutosehdotukset aiheuttavat välittömän paskahalvauksen. Tuttu ja turvallinen kärsimys on parempi kuin tuntematon tulevaisuus. Moni yrittäjä valitseekin tiedostamattaan hiljaisen hiipumisen vain siksi, että se on turvallista – vaikka tietää hyvin, että muutos olisi mahdollista, jos yrittäjä vain niin haluaisi.

Mikä estää sinua tekemästä asioita eri tavalla? Onko jotain, jota voit tehdä siitä huolimatta tukalan tilanteen muuttamiseksi?