stressipallo

Mitä yhteistä on Finlaysonin tasa-arvokampanjalla, Aamulehden tittelitörttöilyllä ja Donald Trumpilla

Kaikki fiksu sanottava Aamulehden tittelipelleilystä on oikeastaan jo sanottu (Katleena ja Sanna Ukkola), mutta yksi asia vielä kannattaa nostaa esille. Se myöskin selittää, miksi ihmiset vetävät herneitä nenäänsä enemmän kuin kenellekään normaalille tavikselle olisi terveellistä.

Kuva lämmitettävästä saunasta.

Jos kyseessä olisi vain vanhentuneen termistön päivitys, asia ei olisi edes uutinen. Se vain tehtäisiin, ja jokainen huokaisisi helpotuksesta. Se olisi vähän sama kuin joku viimeinkin alkaisi kutsumaan osoitinlaitetta hiireksi (tiedän, radikaalia!). Kyse on kuitenkin vähän muusta.

Aamulehden titteliviesti on esimerkki hyvesignaloinnista. Se ei poikkea juuri mitenkään Finlaysonin valheellisesta mainoskampanjasta tai siitä, miten turpeat keskiluokkaiset luonnonraiskaajat tiputtavat joitain hiluja kehitysmaiden rahankeräykseen lievittääkseen omatuntoaan. Hyvesignaloinnin tarkoituksena on viestiä, että tässä ollaan moraalisesti korkeammalla jalustalla. Sieltä sitten paiskellaan kiviä ja muita kikkareita alempana matelevien huonompien ihmisten niskaan. Koska kyllähän sellaisissa ihmisissä on jotain todella pahasti vialla, jotka eivät halua päivittää perinteistä puheMIES -nimitystä tuoreempaan. Tämä on vähän elitistisen tirskuvampi tapa esittää parempaa kuin onkaan. Sama kuin kysyisi, että “jokos olet lopettanut vaimon hakkaamisen?” Vastasi siihen mitä vaan, päätyy aina olemaan väärässä.

Jos tämä keskustelu olisi käyty vaikka 90-luvulla, se ei olisi päätynyt edes uutiseksi. Silloin oli tosin oikeitakin ongelmia, kuten se, että selviytyykö kansakunta ilman konkurssia Y2K-bugijuhlan toiselle puolelle. Nyt, parempien pahisten puutteessa, vääränlaisista nimikkeistä rakennetaan elämän suurinta tasa-arvoloukkausta. Operaationa tämä oli täysin typerää ja tarpeetonta klikkijournalismia, jonka kaksinaismoralistinen asetelma näkyy läpi jokaiselle, joka on Aamulehteä vähääkään lukenut.

Tämä ei varmastikaan ollut viimeinen typerä tasa-arvon kaapuun pukeutunut riidanhaastoyritys. Yhteiskunnassa on käynnissä ikävä polarisaatio, ja edistyksellisinä voimina itseään pitävät liberaalit ja patavanhoilliset rajat kiinni -runkkarit kusevat urakalla toistensa muroihin. Valitettavasti maltilliset tavikset joutuvat vain joko nauttimaan kultaisesta sateenkaaresta tai valitsemaan puolensa.

Epäilen, että ei mene viikkoakaan, ennen kuin joku taas keksii hirvittävän ammottavan aukon yhteiskunnan tasa-arvon toteutumisessa. Onkohan se tällä kertaa lumiaurausprioriteettien seksistisyys, vai jotain vielä eksoottisempaa?