rolle

Miten vuorokauteen saa 27 tuntia?

Saan paljon aikaiseksi. En ihan niin paljon kuin Katleena, mutta paljon. Moni kuvittelee että tehokkuus tulisi jotenkin luonnostaan. Olen kuitenkin patalaiska, joten olen etsinyt vaivattomimmat keinot tehokkuuden kasvattamiseksi.

Some on saatanasta. Oikeasti. Harva on Facebookissa tuntitolkulla, mutta päivässä tulee helposti käytyä sinisessä kirjassa parikymmentä kertaa ellei ole varovainen. Ja se ei ikinä ole vain “vilkaisu”, vaan sitten tietenkin kirjoitellaan kommentteja ja höhötellään hassuille kissavideoille.

Telkkari mädättää aivot. Tämän vinkin kaikki tietävät, mutta harva noudattaa. Telkkaria vähentämällä (tai parhaassa tapauksessa lopettamalla kokonaan) saa vuorokauteen helposti 1–2 tuntia lisää. Sama koskee Youtubea ja Netflixiä.

Herää aikaisemmin. Jokaisella meillä on tietty aika vuorokaudesta, jolloin saa helpommin tietyn tyyppisiä asioita aikaiseksi. Arki tietenkin muodostaa omat haasteensa varsinkin lapsiperheissä, mutta pakko keksii keinot. Jos ainoa aika keskittyä kirjoittamiseen on klo 4 aamulla, sitten heräät kello 15.45 3.45 ja alat kirjoittamaan.

Käytä luppoaika hyödyksi. Sen sijaan että tuijottelisi haaveilevasti ulos ikkunasta, ehtii esimerkiksi junassa ja taksissa hyvin vastaamaan meileihin, twitteröidä, kirjoittaa blogikirjoituksia tai vaikka kuunnella äänikirjoja. Vaihtamalla auton junaan saa helposti lisää tehokasta peliaikaa.

Eristäydy. Kaltaiselleni introvertille tämä on helppoa, koska välttelen muutenkin ihmisten näkemistä. Sulje meilit, skypet ja muut kikkareet. OS X:ssä ja iPhonessa on Do not disturb -tila, jota kannattaa käyttää oikeastaan aina. Jos joku yrittää tulla juttelemaan, murise tarvittaessa.

Priorisoi. Teen joka päivä heti ensimmäiseksi todo-listan, jossa on päivän aikana tehtävät asiat. Suosittelen lämpimästi Thingsiä.

Töppöstä toisen eteen. Kun aloin kulkemaan melkein päivittäin 2–8 kilometrin kävelylenkkejä, energiatasoni ovat nousseet taivaisiin. Pieni investointi, mutta se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kaikkein pahimpia tehokkuuden tappajia ovat pienet keskeytykset. Puhelinsoitot (erityisesti puhelinmyyjät), sähköpostit, somettamiset ja spontaanit keskustelut aiheuttavat aina ns. context switchin. Ihmismielellä kestää hetken, ennen kuin voi orientoitua seuraavaan tehtävään. Mitä monimutkaisempi työtehtävä, sitä haitallisempia katkokset ovat ja sitä kauemmin syventyminen kestää. Siksi monen on hyvin hankalaa päästä ns. flow-tilaan.

Jos haluat saada aikaiseksi enemmän, suojele aikaasi ja energiaasi mustasukkaisesti. Vältä turhia tapaamisia ja aikavarkaita. Onko sinulla jotain näppäriä tehovinkkejä jotka voisin ryöstää?