rakennus sossu

Onko sinulla jo oma taskujuristi?

Meidät on kasvatettu pienestä pitäen siihen, että suomalaisen sanaan voi aina luottaa. Bisneksessä ihmisiin kannattaakin luottaa — mutta kirjoittaa myös ne sopimukset. Sen lisäksi että sopimuksista on hyötyä myöhemmin riitatilanteissa, ne auttavat myös muistuttamaan itseäkin siitä mitä on sovittu.

Missä vaiheessa sitten kannattaa hankkia juristi?

Mielellään heti.

Ensimmäinen asia johon juristia tarvitset on osakassopimus (ja muistinhan kertoa, että se kannattaa tehdä aina?). Osakassopimuksen lisäksi yrittäjänä törmäät monta kertaa vuodessa tilanteeseen, jossa olisi hyvä luetuttaa sopimusdraftit jollain itseään fiksummalla. Tätä varten olisi hyvä, jos sinulla olisi jo luottamuksellinen asiakassuhde hyvän asianajan kanssa.

Älä valitse asianajajaa hinnan perusteella, tai ainakaan sellaista jonka erityisaluetta ovat avioerot ja “yleiset asiat”. Olen elämäni aikana säästänyt kaksi kertaa väärässä paikassa: ostin liian halvat kengät ja liian halvan asianajajan. Molemmissa tapauksissa takamus oli kipeänä pitkän tovin.

Yleiset sopimusehdot

Helpoin tapa välttää ikävät yllätykset ja tehdä tilausprosessista mahdollisimman kitkatonta on tehdä yrityksellesi yleiset sopimusehdot.

Sopimusehtojen kannattaa olla lyhyet ja molemmille reilut. Jos asiakas haistaa pienessä präntissä kusetuksen makua, edessäsi on pitkäveteinen sähköpostisavotta kun käytte yhdessä juristien kanssa läpi jokaista pistettä ja pilkkua. Tee sopimusehdoista mahdollisimman selkeät ja yksinkertaiset.

Muista tarkistuttaa ehdot asianajajalla! Yleiset sopimusehdot ovat hyödyttömät, jos ne eivät oikeasti pidä.

Isojen asiakkaiden sopimukset

Isojen asiakkaiden kanssa sopimuksista ei yleensä voi neuvotella. Ne ovat ns. “ota tai jätä” -tilanteita, jossa aina joutuu miettimään miten tärkeä kauppa on. Eräs kokenut yrittäjä totesi, että se on oikeastaan ihan sama mitä siinä sopimuksessa lukee, koska kauppaa ei tule jos sitä ei hyväksy. Silloin kysymys ei ole enää sopimuksesta, vaan siitä haluaako kaupan vai ei. Joudut tuolloin päättämään, miten tärkeä kauppa on.

Onhan sinulla jo hyvä juristi takataskussa?