loma

Parempi lomalla kuin pakkolomalla

Parempi lomalla kuin pakkolomalla

Yrittäjänä lomaan suhtautuu aivan eri tavalla kuin palkkatyöläisenä. Siinä missä palkkatyöläinen odottaa lomaa silmät loistaen, yrittäjä jännittää kassan kestävyyttä kesän yli. Tilannetta ei helpota sekään, että tietenkin kotona odotetaan yrittäjän pystyvän kesän tullen olemaan ns. normaali kansalainen, joka ei työpaikalle päin edes sylkäise. Monelle yrittäjälle kesä onkin stressaavampaa aikaa kuin sitä edeltävät arkikuukaudet. Itse en enää ahdistu kesästä samalla tavalla kuin vuosia sitten, mutta se onkin vaatinut pitkäjänteistä työtä ja oikeiden ihmisten palkkaamista. Alla pari opittua asiaa, jotka ovat mahdollistaneet itselleni stressittömämmät kesälomat.

Delegoi. Yrittäjänä sinun kannattaa pyrkiä tilanteeseen, jossa pystyt ulkoistamaan itsesi pala palalta. Muuten olet yrityksesi kasvaessa tilanteessa, jossa teet itse kaiken. Sellainen johtaa aika nopeasti kestämättömään kuormaan, ja pian selkäsi napsahtaa kuin jäinen autoharja.

Palkkaa paremmin. Jos palkkaat yritykseesi tottelevaisia orjia, et saa itsenäisiä ongelmanratkaisijoita. Nämä ominaisuudet tulevat harvoin samassa paketissa. Ja kun annat valtaa, älä rankaise epäonnistumisista. Muuten saat tehdä kaikki itse vastaisuudessakin.

Prosessit, prosessit, prosessit. Kun yrityksessä on tietty tapa tehdä asioita ja hyvät dokumentaatiot, kokemattomampikin työntekijä pystyy tekemään tarvittavia asioita — ei välttämättä niin nopeasti, mutta kuitenkin. Ja jos kesän aikana paljastuukin että joku ohje ei toimikaan niin kuin olet ajatellut, voit tehdä korjausliikkeen lomien jälkeen.

Kasaa kassaa jo keskitalvella. Tämä tietty riippuu ihan täysin alasta ja yrityksestä. Oman yrityksen kanssa on selkeät kausivaihtelut, jossa heinäkuussa ei tapahdu yksinkertaisesti mitään. Kesän kassakuoppaa varten sitten pitää olla rahaa taskussa sen verran, että ei tarvitse aivan jokaista yötä valvoa.

Ota omanlaisesi loma. On kahdenlaisia lomia. Sellaisia kiiltokuvalomia joista postaillaan kuvia facebookkiin, ja sellaisia jotka oikeasti lataavat virtaa. Yleensä ne eivät ole samoja lomia. Vaikka koko muu Suomi olisi sitä mieltä, että viikon kulttuuriloma helvetillisen kuumassa hiekkavaltiossa olisi “ihanaa”, sinun ei siitä tarvitse nauttia. Jos paras lomasi on viikko ilmastoidussa hotellissa, ota sellainen. Voit sitten käydä napsimassa facebook-elvistelykuvan uima-altaalta drinksun kera.

Valitettavasti tämän lomakauden kannalta asiat ovat jo niin sanotusti housuissa, mutta asia on aina ajankohtainen. Yrittäjänä voit pitää lomasi silloin kun se yrityksellesi ja sinulle sopii parhaiten. Mitä nopeammin saat loma-asiat järjestymään, sitä parempi omalle mielenterveydellesi.

Millaisia vinkkejä sinulla on lomakaudesta selviämiseen?