pareto

Pareto, ystäväni

Vihaan laiskuutta ja tehottomuutta. Pelkästään tehoa lisäämällä kaikilla maailman ihmisillä olisi ruokaa, katto pään päällä ja tuskinpa tartteisi sotiakaan. Tehostaminen on kiva asia, mutta isoin kysymys onkin, miten tehostaa? Ja mitä pitäisi tehostaa?

Ensimmäinen työkalu jota suosittelen on Paretojakauma. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna periaatetta, jonka mukaan 20 % toimista aiheuttaa 80 % tuloksista.

Pareto

Pareto-periaatteen tulokset ovat nähtävissä kaikkialla, kun vain osaa katsoa; taloudessa 20 % maailman henkilöistä omistaa 80 % maailman varallisuudesta; 20 % väestöstä aiheuttaa 80 % ongelmista (rikollisuus) ja niin edelleen.

Miten tätä voi käyttää hyväksi? Itse käytin omassa yrityksessäni Pareto-periaatetta menestyksekkäästi asiakkaiden lajitteluun. 20 % asiakkaista toi 80 % liikevaihdosta, ja 20 % asiakkaista toden totta muodosti 80 % ongelmista. Kun tunnistaa merkityksellisen 20 % voi suhteellisen helposti tehdä valintoja jotka tehostavat toimintaa radikaalisti.

Omissa asiakkaissani huomasin mielenkiintoisen yksityiskohdan: sen lisäksi että 20 % asiakkaista toi 80 % liikevaihdosta, 20 % tappiollisimmista asiakkaista muodosti myös 80 % ongelmista. Yksinkertaisella analyysilla löysin yritykseni isoimman tehostusmahdollisuuden!

Kotitehtävä: listaa yrityksesi asiakkaat tuloksen mukaan. Tee toinen lista, jossa vertaat asiakkaiden tyytyväisyyttä ja reklamointihalukkuutta. Voit hämmästyä tuloksesta.