Parhaat ja ILMAISET viranomaisten verkkopalvelut yrittäjälle, top-5

Parhaat ja ILMAISET viranomaisten verkkopalvelut yrittäjälle, top-5

Suomessa ei olla vielä digitalisaation kanssa ihan niin pitkällä kuin esimerkiksi eteläisen naapurimme Viron tapauksessa. Verkosta löytyy kuitenkin paljon tärkeitä tietokantoja ja palveluita, joista moni yrittäjä ei ole koskaan kuullutkaan. Tähän kirjoitukseen olen kerännyt viisi tärkeintä verkkopalvelua, joita itse huomaan käyttäväni kaikkein eniten.

Suomi.fi

Tärkein tietenkin ensimmäiseksi. Suomi.fi -sivustolla on paljon tietoa yrityksen erilaisiin tilanteisiin ja linkkejä tarpeellisiin palveluihin. Voit esimerkiksi selvittää, mitä lupia yrityksesi tarvitsee ja mistä niitä haetaan. Jos et ole aikaisemmin jaksanut tutustua palveluun, nyt on viimeistään hyvä hetki.

Domain.fi

Domain.fi on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämä sivusto, josta pystyy hakemaan verkkopalveluun liittyviä tietoja ja varmistamaan, onko verkkotunnus vapaa haettavaksi. Samoja tietoja voi toki hakea muidenkin domainpalveluiden kautta (suosittelen Saksalaista Joker.com:ia, jonka kautta voi myös rekisteröidä kotimaisia .fi -domainejakin). Jos esimerkiksi haluat tietää, kuka tai mikä yritys on jonkun verkkosivuston takana, tieto löytyy domain.fi -hakutulosten ”käyttäjä” -kohdasta.

Ytj.fi

YTJ eli Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä on Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämä verkkopalvelu, jossa voi hakea yrityksiä nimen, y-tunnuksen tai LEI-tunnuksen perusteella. Käytän verkkopalvelua tyypillisesti varmistamaan, että yrityksellä yleensäkään on y-tunnus. YTJ-palvelusta löytyy myös linkki yrityksen verovelkarekisteriin.

Verkkolaskuosoite.fi

Verkkolaskuosoite.fi on Tieken ylläpitämä rekisteri yritysten verkkolaskutusosoitteista. Olen huomannut, että tämän palvelun avulla on paljon helpompi kaivaa yrityksen verkkolaskutusosoite kuin käyttämällä aikaa yrityksen oman verkkopalvelun tonkimiseen. Kaikilla yrityksillä kun ei ole laskutustietoja välttämättä sivuillaan. Hakusivun plussaa on nopeus ja selkeys.

Tavaramerkkitietopalvelu.prh.fi

Ennen kuin alat edes miettimään yrityksesi perustamista tai tuotenimen käyttöä, kannattaa käydä pyörähtämässä PRH:n ylläpitämässä tavaramerkkihaussa ja tsekata, onko nimi vapaasti käytettävissä. Kannattaa huomata, että tavaramerkkitietokanta ei itsessään kerro, onko joku tavaramerkki rekisteröitävissä vai ei – se antaa vain hyviä viitteitä siihen suuntaan, kannattaako edes lähteä taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Tavaramerkin voi rekisteröidä itsekin, mutta kinkkisimmissä tapauksissa suosittelen ottamaan tavaramerkkijuristin avuksi.

Näiden palveluiden lisäksi on paljon muitakin hyviä palveluita, joiden avulla yrityksestä voi kaivaa tietoa muutaman euron hintaan. Monesta palvelusta saa kaivettua rikastettua tietoa yrityksistä pienellä korvauksella tai ilmaiseksi (esimerkiksi Fonecta Finderista saa tsekattua ilmaiseksi yrityksen hallituksen jäsenet ja viimeisimmät taloustiedot). Ilmaisista viranomaispalveluista löytyvät tiedot ovat kuitenkin luotettavampia.

Digi jyrää paperin ja tieto arvailun. Älä etsi tietoa vauva.fi-palstoilta, vaan hyödynnä järkeviä digilähteitä.

Tässä olivat omat top-5 suosikkini. Jäikö joku tärkeä palvelu mainitsematta?