kivia 1

Vaskataanko firmassasi kuonaa vai kultahippuja?

Minua on aina kiinnostanut, miksi joidenkin firmojen kulttuureista tulee toksisia. Syyksi voi tietenkin sanoa huonon johtamisen, mikä on tietenkin totta. Mutta kuten aina, se ei ole koko totuus.

Nuoruudessani oli vaihe, kun kaivoin kultaa Lapissa isäni yrityksessä. Työ oli kovaa ja aivan hanurista. Homman juju oli yksinkertaisuudessaan siinä, että maa-ainesta ajetaan virtaavan veden avulla rihlojen (metallinen este) yli. Vesi irroittaa painovoiman pyörityksessä painavamman materiaalin rihlojen väleihin. Maata kaivetaan lapiovoimin tai koneella koko päivän ajan, samalla kun rakot kasvavat ja itikat kuppaavat sinusta viimeisetkin veret. Päivän päätteeksi rihloihin tarttunut materiaali sitten huuhdellaan sankoihin, ja rikastunut maa-aines vaskataan käsin. Vaskaus tehdään hyisesessä vedessä, ja pikkuhiljaa kevyempi tavara huuhtoutuu yli laidan. Lopulta pohjalle jää ihanan kiiltelevät kultahippuset.

kultahippu 990000079e04513c

Firmoissa tehdään tätä samaa, mutta prosessin seurauksena firman rihloihin takertuu kultahippujen sijasta kuona. Ihmettelin usein, miksi näin käy. Kunnes vuosia sitten törmäsin tapaukseen, joka avasi silmäni.

Eräässä firmassa oli kaksi työntekijää, sanotaan heidän nimekseen nyt sitten vaikka Pate ja Pirkko. Heidän esimiehenään toimi HR-vastaava Erik.

Firmassa oli mielenkiintoinen ongelma.

Paten työteho ja -motivaatio oli laskenut tasaisesti koko vuoden. Paten työssäviihtymistä oli yritetty parantaa erilaisilla toimilla, mutta mikään ei oikein tuntunut toimivan. Samaan aikaan Pirkko otti selkeää kaulaa kaikkiin muihin. Itse asiassa, Pirkko oli sen verran hyvä työssään, että tämä alkoi vituttaa kaikkia muita. Tilanne kärjistyi sitten lopulta siihen pisteeseen, että HR esitti ratkaisuksi Patelle palkankorotusta ja Pirkolle hellää puhuttelua, ettei muilla olisi niin paha mieli.

Ensimmäisen kerran kun kuulin casesta, minulta oli lentää kahvit kaarella suusta. Katsoin yrittäjää silmiin ja kysyin:

– ”Ymmärsinkö nyt oikein: Pate on perseillyt töissä, ja Erik haluaa antaa siitä palkankorotuksen ajatuksella, että Pate varmaan parantaisi työtehoaan ja asennettaan?”

– ”Joo.”

–”Ja Pirkolle pitäisi pitää puhuttelu, koska hän tekee liian hyvää työtä ja liian nopeasti, ja siitä tulee muille paha mieli?”

–”Joo.”

–”No ei helvetissä. Sä palkitset Pirkon palkankorotuksella tai ylennyksellä, ja Pate saa parantaa käytöstään tai suksia v*ttuun. Ja Erikille vois pitää pienen puhuttelun.”

HR-tyypin ratkaisu oli tietenkin loogisesti ajateltuna juuri sellainen kuin voi odottaakin: halutaan, että kaikilla on hyvä mieli ja kivaa töissä. Hyvää tarkoittava ratkaisu oli tietenkin niin väärä kuin se vain olla. Jos huonosta käytöksestä palkitaan ja hyvästä käytöksestä rangaistaan, mitä luulet, että firmassa tapahtuu?

Aivan. Parhaat lähtevät muualle, ja firmasta tulee C-tason tyyppien loppusijoituspaikka.

Jos sinulla on firmassasi A-luokan pelaajia, tehtävänäsi on saada C-luokan tekijtät vaihtamaan firmaa nopeasti (mielellään jo koeajalla) ja B-tason tyypit nostamaan tasoaan mahdollisimman rivakasti. Samaan aikaan sinun täytyy pitää A-luokan kavereista kiinni kynsin ja hampain. Muuten tuomitset firmasi negatiiviseen kierteeseen, jossa alisuoriutumisesta tulee ainoa hyväksyttävä standardi.

Saat nimittäin yrityksessäsi juuri sen mitä siedät.

Uutiskirjeen tilaajat saivat tämän pläjäyksen luettavakseen jo aikaisemmin – tilaa uutiskirje, niin sinäkin pysyt ajantasalla.