Lapsi laivan ikkunassa.

Aina ei mene ihan putkeen

Elämässä on kahdenlaisia ongelmia: kuviteltuja ja todellisia.

Kuviteltuja ongelmia ovat poliitikkojen pelleilyt, budjettivajeet, ruuhkaraivo ja sellaisten valtioiden sisällissodat, joiden nimeä kukaan ei osaa lausua, eikä niitä osaa edes laittaa kunnolla kartalle. Näille ongelmille on tyypillistä se, että itselläsi ei ole mitään todellista mahdollisuutta vaikuttaa niihin. Siispä miksi niistä sitten stressaisi, saatikka ottaisi tarpeettomia kierroksia?

Sitten on tietenkin niitä todellisia ongelmia: Todellisia ongelmia ovat esimerkiksi sellaisia, kun joku laittaa astiat tiskikoneeseen väärin (minä), vessapaperirullan väärin päin (vaimo) tai kun kuopus murtaa kallonsa ja joutuu teholle (kuopus itse). Ja ei hätää, kuopus toipui mainiosti.

Todellisille ongelmille on tyypillistä se, että niihin voi periaatteessa vaikuttaa itse, mutta ei silti oikeasti aina kuitenkaan. Tuurilla on silloinkin omat näppinsä pelissä. Aina sitä voi yrittää varautua vaikka mihin, mutta jossain kohtaa varautumisessa joutuu vaan toteamaan, että riskien toteutuminen ei ole niin todennäköistä, että varautumisessa olisi mitään järkeä. Olen ristinyt tämän stressaamisen tason Amenadiel-asteikoksi.

Jaa mikä se Amenadiel-asteikko on?

Olen Lucifer-nimisen Netflix-sarjan fani. Jos et jostain syystä ole seurannut sarjaa, mutta aiot katsoa sen myöhemmin, laita nyt sormet korviin ja skippaa alla oleva kursivoitu teksti päästäen ”lälälälä” -ääniä.

Lucifer on B-luokan raina, jossa itse paholainen tulee helkutista viettämään maan päälle leveää elämää yökerhon omistajana. Sarjassa käydään läpi noin kuuden kauden verran erilaisia tilanteita, missä paholainen rakastuu ihmisnaiseen, menee terapeutille, vetää päähän Oikeita Pahiksia ja kaikkea muuta sellaista.

No, Luciferilla on isoveli, Amenadiel. Amenadiel on ns. todella badass enkeli. ja kun sanon ”badass”, tarkoitan sellaista iso-lihaskimppu-joka-pystyy-leikkaamaan-lasia-kireillä-rintalihaksilla -tasoa. Sen lisäksi Amenadiel pystyy vielä pysäyttämään ajankin halutessaan, joten voi aika huoletta sanoa, että kyseisellä enkelillä ei ole mitään pelättävää kenenkään osalta.

Paitsi että.

Amenadial menee ja köyräisee Luciferin terapeuttia. Taivaallisen seksin (heh, itse keksin) seurauksena terapeutti tulee sitten raskaaksi, ja Amenadiel tekee tietenkin ainoan oikean teon, ja päättää olla aktiivisesti osana syntyvän lapsen elämää. Amenadiel lukee ihmislasten hoito-oppaita, hankkii tarvittavia apuvälineitä ja on muutenkin hyvä iskä. Kun tulevan lapsen äiti tulee sitten eräänä iltana kotiin, Amenadiel on lapsisuojannut kaikki asunnon terävät kulmat kuplamuovilla.

Ja kattotuulettimen. Kattotuulettimessakin on suojana kuplamuovia.

Jos olisin enkeli (ei sillä, etteikö mullakin olisi rintalihaksia joilla voisi leikata lasia), mä varmaan olisin just se tyyppi, joka kuplamuovittaisi kattotuulettimetkin. Se ei ehkä olisi fiksua, mutta se olisi jotain, mihin voisin vaikuttaa, joten miksipä ei.

Joihinkin ongelmiin voi varautua etukäteen ja joihinkin ei taas kannata. Kaikkia virheitä ei myöskään kannata tehdä itse. Ja jos nyt saisin tehdä yhden firmaan liittyvän asian eri tavalla kuin alussa tein, se olisi tämä. Vältä virheeni, ja tee sinä toisin.