Case Sivututka Oy – Joskus paras exit on pistää firma pakettiin

Case Sivututka Oy – Joskus paras exit on pistää firma pakettiin

Tällä kertaa haastateltavana ovat Sivututka Oy:n yrittäjät Antti Rauhala ja Jussi Korhonen. Sivututka Oy oli Tulostulva® Taskuhallitus -asiakkaanani vuodesta 2021. Yritys lopettaa toimintansa 2022 lopussa ja molemmat yrittäjät päättivät siirtyä yksinyrittäjiksi.

Ketäs te olette ja mitä te teette?

Antti: Olen oululainen perheenisä, yrittäjä ja webbidevaaja, eli koodari. Digitoimisto Sivututkaa olen pyörittänyt yrittäjänä kohta 10 vuotta. Tuohon aikaan on mahtunut tehtäviä monipuolisesti hallinnosta verkkosivujen kehitykseen ja markkinoinnista projektijohtoon.

Jussi: Pistin työelämän ranttaliksi 2017 ja vaihdoin alaa rakennesuunnittelusta verkkosivujen pariin, kun Antti etsi uutta aisaparia viemään Sivututkaa eteenpäin. Erityisesti verkkosivujen suunnitteluosasto vei heti jalat alta, ja sillä tiellä ollaan vieläkin. Sivututkalla nykytehtäviin kuuluu vastata myynnistä, projekteista sekä suunnittelutöiden hoitamisesta ja valvomisesta.

Teitte sitten aika poikkeuksellisen peliliikkeen ja päätitte laittaa menestyvän firman pakettiin. Kova veto! Miksi näin?

Muutama vuosi sitten päätimme pienenä yrittäjä-duona lähteä kasvattamaan firmaa. Tavoitteenamme oli vaatimattomasti kasvaa kannattavasti ja tulorahoituksella Pohjois-Suomen kovimmaksi WordPress-digitoimistoksi.

Onnistuimmekin tavoitteissa monilla mittareilla. Saimme rekryttyä huippuja työntekijöitä. Tiimi kasvoi kannattavasti kuuteen ammattilaiseen, projektien laatu oli korkeat rimamme ylittäviä ja asiakkaatkin tyytyväisiä. Olimme ainoa pohjoissuomalainen tiimi maan parhaimpia alan toimistoja listaavassa julkaisussa Vierityspalkissa.

Samalla kannattavan kasvuyrityksen realiteetit alkoivat kasaantua meille yrittäjille kasvavana työkuormana. 12-tuntiset ja intensiiviset työpäivät eivät enää motivoineet samalla tavalla, varsinkaan perheenlisäyksen jälkeen. Kasvua ei helpottanut myöskään jo kliseeksi muodostunut ohjelmistoalan osaajapula, joka osoittautui arvioitua haastavammaksi pullonkaulaksi. Työtehtävämme sisälsivät jatkuvasti vähemmän sitä tekemistä, mille sydämemme eniten sykki.

Kun kipinä hiipuu, niin silloin on tehtävä ratkaisuja. Yrityskauppa olisi ollut vaihtoehtona ja ottajiakin olisi riittänyt, mutta ei lopulta sellaisilla ehdoilla, jotka voittaisivat jatkamisen yksinyrittäjinä.

Mitä neuvoja teillä olisi antaa yrittäjille, jotka miettivät yrityksen kasvattamista?

Antti: Jos sinulla on selkeä visio kasvusta, firman talous kunnossa ja tiedät osaavasi johtaa ihmisiä, niin antaa mennä!

Oman firmamme kasvattaminen ei kaduta yhtään. Oppia karttui kolmen kasvuvuoden aikana varmasti enemmän kuin yhdestäkään bisneskoulusta olisi saanut. Yrittämättä jättäminen olisi luultavasti kaduttanut myöhemmin.

Jos yksi neuvo pitäisi antaa firman kasvattamista harkitsevalle, niin taivuttele kokenut mentori avuksi ja tueksi.

Jussi: Mieti tarkasti, mikä sinua motivoi eniten. Viihtyisitkö vielä töissä, jos työn tekemisen sijaan sinä valvot ja ohjaat muiden työntekoa?

Varsinkaan ensimmäisten työntekijöiden palkkaaminen ei tarkoita, että oma työtaakkasi vähenee. Päin vastoin, työtaakkasi kasvaa. Muista, että kasvaminen voi onnistua yhtä hyvin — tai jopa helpommin — nostamalla hintaa, laatua tai työskentelemällä fiksummin.

Jos haluat rahakkaan exitin tai vetäytyä taustaomistajaksi palmun alle, ja olet valmis hyväksymään pitkän pätkän suolakaivoksessa rakentaessasi itsenäisesti toimivaa organisaatiota kuntoon, niin anna palaa ja kasva rekrytointien kautta!

Tilasitte minulta Tulostulva® Taskuhallituspalvelun. Mitä haasteita teillä yrittämisessä oli – ja miksi halusitte ulkopuolista näkemystä?

Pienenä ja suhteellisen tuoreena tekijänä markkinassa haasteita riitti vähän joka nurkalla. Myynti, markkinointi ja työnantajamielikuva näistä nostoina.

Halusimme Jannen näkemystä tekemiseemme, koska tiesimme hänellä olevan annettavaa samaa polkua jo kertaalleen menestyksekkäästi kulkeneena. Toivoimme välttävämme ainakin muutamat mutkat kokeneemman oppaan tuella.

Yhteistyön aikana tulos parani, mutta kasvun pullonkaula tuli vastaan. Mitä olisi kannattanut tehdä toisin?

Antti: Kasvua olisi toki voinut tehdä kannattavuuden kustannuksella. Tähän emme kuitenkaan olleet valmiita.

Jussi: Minä ja Antti olemme molemmat hieman liian kunnianhimoisia siinä mielessä, että meille ei tuntunut hyvältä ajatukselta tasapainottaa kasvamisen aiheuttamaa työkuormaa, omaa terveyttä ja jaksamista tinkimällä kannattavuudesta kasvun vuosina. Toinen poissuljettu vaihtoehto oli ulkopuolinen rahoitus.

Nämä huomioiden asiat tehtiin mielestäni juuri oikein.

Olitteko tyytyväisiä lopputulokseen?

Voimme muistella tehtyä matkaa lämmöllä. Olemme tyytyväisiä ratkaisusta jatkaa yksinyrittäjinä. Jannen tuella ja kannustuksella oli sekä matkan aikana, että lopullisessa päätöksessä rohkaiseva vaikutus. Jannen ansiosta monet mutkat taittuivat loivemmiksi.

Onko vielä jotain, mitä haluatte kertoa lukijoilleni?

Janne on kova luu jos haluat niiden kiperimpien päätösten tueksi rehtejä mielipiteitä ja erilaista näkökulmaa. Jannen bisnesvainu ja tapa puntaroida päätöksiä on virkistävä omiin kuvioihin tottuneelle yrittäjälle.

Kiitos haastattelusta, ja onnea matkaan molemmille uusissa kuvioissa (Arcode ja All Out Agency)! Harvoin olen nähnyt näin asiallisesti järjestettyä firman toimintaa.