viipaloi

Yrittäjä, viipaloimalla itsesi vapaudut!

Atlas

Tunnistatko kuvan?

Virallisen selityksen mukaan se on titaani Atlas, joka tuomittiin titaanien sodan jälkeen kantamaan koko maailman taakkaa selässään. Cool story bro, mutta oikeastihan se on perusyrittäjä tyypillisenä maanantaiaamuna.

Työlistalla on laskutettavan työn lisäksi laskujen maksua, henkilöstöhumppaa, tarjouspyyntöihin vastailua, sähköpostien seulomista, tapaamisiin valmistautumista, häiriköiville puhelinmyyjille huutamista, asiakkaiden kontaktointia ja lattioiden lakaisua. Jossain välissä pitäisi vielä kehittää bisnestä, miettiä millaisen lommon universiumiin haluaa tehdä ja hengitellä syvään joogamatolla. Lopulta perjantain koittaessa sitten huomaa, ettei ole saanut aikaiseksi mitään järkevää.

Mutta miksi näin? Minne se aika oikein aina katoaa?

Syypää on perkutin pullonkaulateoria: jokaisessa systeemissä on aina pullonkaula joka määrittää, miten nopeasti koko systeemin läpi menee tavaraa. Pullonkaulan tunnistaa siitä, että sen edessä on aina iso kasa odottavaa työtä, ja että muut odottavat pullonkaulasta vapautuvaa työtä.

Yrityksissä kasvun tulppa on yleensä firman ylikalifi eli sinä. Jep, just sinä. Sinä olet syypää siihen, ettei firmasi kasva tarpeeksi nopeasti ja tuottavasti. Vai kuka muu firmassasi istuu painavien päätösten päällä, välttelee vaikeiden ihmisten heivaamista ja puuhastelee kaikkea tuottamatonta tauhkaa samaan aikaan?

Aivan.

Mutta ei se mitään. Et ole nimittäin yksin. Voin tunnustaa, että minäkin pesin firman vessaa vielä monta vuotta perustamisen jälkeen. Se tuntui tosi fiksulta silloin, koska siivooja maksoi kuitenkin AINAKIN SATASEN KUUSSA. Samaan aikaan sitten tarjoukset odottivat kirjoittamista, ikävät henkilöstöasiat hoitamista ja strategia suunnittelemista.

Voi ruutana kun vieläkin riepoo oma urpous.

Mitä sitten kannattaa tehdä?

Koska olet firmasi pahin pullonkaula, sinulla ei ole kuitenkaan tässä kohtaa aikaa piirrellä arvovirtakaavioita tai tehdä mitään muutakaan tulevaisuuden kannalta tehokasta ajatustyötä. Se on tietenkin harmi, koska arvovirtakaavio paljastaisi armottomasti, miten tehoton pumppu sinulla oikeasti on käsissäsi.

Arvovirran visualisoinnin sijaan kerronkin suoraan, miten saat heti ainakin sadan voltin verran lisävauhtia tekemiseen. Lääkkeet ovat samat, joita käytän yritysten tervehdyttämisessä muutenkin:

  1. viipaloidaan yrittäjä ja
  2. parannetaan kannattavuutta.

En siis tietenkään oikeasti vedä yrittäjää meetvurstiksi. Sen sijaan ensimmäiseksi mietitään yhdessä, miten yrittäjälle saadaan lisää aikaa kalenteriin. Jokaisen yrittäjän hommissa on paljon sellaista löysää, jonka voi delegoida firman sisällä tai vaikka ulkoistaa kokonaan Super-Siirin kaltaisille toimistoninjoille. Esimerkiksi kuittien jahtaaminen, asiakkaiden muistaminen, tapaamisten organisointi, blogipostausten kirjoittelu, tarjousten oikolukeminen ja moni muu tylsä asia kannattaa työntää muiden hoidettavaksi.

Viipalointi vapauttaa ajan lisäksi energiaa. Kun yrittäjällä on enemmän aikaa käsissään, vanne lakkaa kummasti kiristämästä päätä ja firmallakin menee paremmin. Ajan vapautuminen yleensä parantaa jo kannattavuuttakin, kun yrittäjä saa nukuttua enemmän ja pystyy tekemään parempia päätöksiä.

Kun aikavaje on paikattu ja akuuteimmat tulipalot sammuteltu, kaivellaan tömäkämmät työkalut esiin. Alla on esimerkki Tulostulva® Taskuhallitus -prosessista. Voit pölliä siitä vaikka itsellesi kuukausittaisen lukujärjestyksen.

tulostulva taskuhallitus seuranta
Hys! Tämä dokumentti on hyvin salainen. Älä kerro siitä kenellekään.