Orava.

Tulostulva® Taskuhallitus case-esimerkki: Tuhoeläinhallinta Delecon Oy

Jatketaan Tulostulva® Taskuhallitusasiakkaiden esittelyä. Aikaisemmin olen kirjoittanut esimerkiksi Sivututkasta ja Palava.Globalista, ja tällä kertaa vuorossa on Tuhoeläinhallinta Deleconin Mikko Juva.

Tuhoeläinhallinta Delecon Oy toimitusjohtaja Mikko Juva.
Tuhoeläinhallinta Delecon Oy toimitusjohtaja Mikko Juva.

Kuka olet ja mitä teet?

Mikko Juva, purjehtija ja yrittäjä. Olen koko työikäni olut yrittäjä. Olen vuosien varrella perustanut tai ollut mukana muutamassa kymmenessä yrityksessä. Monessa näistä on ollut kiinteistö- tai rakennusalan palvelut taustalla, mutta onpa tähän mukaan mahtunut myös messujen järjestämistä ja mainostoimistoakin.

Nyt pääpaino on Deleconissa, joka on tuhoeläinten aiheuttamien riskien hallintaan erikoistunut yritys. Edelleen kyllä toimin aktiivisesti myös rakennus- ja kiinteistöalan koulutusten parissa ja vedän yhteisöä nimeltä PRKK - Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehttämiskeskus, joka tarjoaa koulutuksia monille alan sidosryhmille, mm. pankeille ja rakennustarvikekaupalle. Koulutushommista saa sellaisia dopamiinipulsseja, että niistä en malta luopua vaikka aika välillä on kortilla.

Mitä Delecon tekee?

Delecon auttaa yrityksiä suojautumaan tuhoeläinten aiheuttamilta haitoilta. Tämä voi tarkoittaa vaikka sitä, että jossakin kaupassa juokseva rotta tai hiiri saattaa aiheuttaa hienoista asiakaskatoa, ja lisäksi vahingoittaa myynnissä olevia tuotteita, erityisesti elintarvikkeet ovat herkullinen kohde. Tai toisaalta ulkomaanmatkalta matkatavaroihin tarttuneet torakat tai luteet voivat olla aika kiusallisia kodin seuralaisia. Myös teollisuuden tuotantoprosesseissa haittaeläimet voivat saada aikaan merkittävää vahinkoa. Meidän asiantuntijat Deleconissa auttavat ennakoimaan ja estämään näiden ongelmien syntymistä. Jollekin leipomolle voi olla kohtalokasta, jos valmistetusta pullapaketista pöllähtää ilmoille koisaperhosia, kun asiakas sen kotona avaa. Kaikkiin ongelmiin voidaan varautua, ja mitä järjestelmällisemmin ja pitkäjänteisemmin hommaa tehdään, sen pienempiä ovat tuhoeläinten aiheuttamat riskit.

Mitä Delecon tekee eri tavalla kuin kilpailijat?

Meillä hommat tehdään D-way -periaatteella. Se tarkoittaa että meidän asiantuntija ottaa henkilökohtaisesti vastuun asiakkaan ongelmanratkaisusta. Sama henkilö kartoittaa riskit tai ongelman ja ehdottaa sen jälkeen toimenpiteitä ja lopulta toteuttaa suunnitelman mukaisesti sovitut toimenpiteet. Jos ongelmia ilmenee, on asiakkaalla aina se tuttu yhteyshenkilö, joka osaa heti reagoida ja tarvittaessa sovittaa oman aikataulunsa asiakkaan ongelmatilanteen mukaan hyvinkin nopeaan avun tarjoamiseen.

Me panostamme hyvin suureen reagointinopeuteen myös uusien asikkaiden kohdalla. Ongelman tyypistä riippuen meidän asiantuntijamme on yhteydessä jo samana päivänä asiakkaaseen ja arvioi puhelinkeskustelun perusteella ongelman aiheuttajan ja laajuuden ja näiden perusteella sopii asiakkaan kanssa milloin saapuu paikan päälle aloittamaan tarkemman kartoituksen ja mahdolliset torjuntatyöt. Monesti yritysten liiketoiminnalla riskejä aiheuttavat ongelmat saavat hyvin nopean responssin. Mutta myös kotoa löytyvät luteet tai torakat saattavat asukkaalle olla maailmanlopun asia, johon avun antaminen pitää tehdä superkiireellisesti. Toisaalta monesti myös ennakkoon annetut ohjeet helpottavat tuskaa, ja erityisesti tieto siitä, että asiantuntija on tulossa paikalle vaikkapa seuraavana päivänä.

Uskon, että olemme tässä palvelutarpeeseen vastaamisessa edellä kaikkia kilpailijoitamme. Henkilökohtainen palvelumme ulottuu myös raportointiin. Selostamme asiakkaalle aina havainnot ja tehdyt toimenpiteet sekä teemme tarvittaessa ehdotuksia uusista toimintatavoista, kuten esimerkiksi rakenteellisista estoista tai torjuntatoimenpiteiden vaihtoehdoista. Toki sen lisäksi asiakkaamme saavat aina myös kirjallisen yhteenvedon tekemisestämme. Lupaan, että meidän asiantuntijamme hoitavat yhteydenpitoa aktiivisemmin kuin kukaan muu toimija.

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita yrittäjänä ja johtajana?

Toki primääritavoite on tehdä rahaa. Siihen päästään panostamalla ensin omaan oppimiseen ja kehittymiseen. Paikalleen ei saa jäädä. Johtajan on osattava koko ajan kehittyä ja luoda omalle organisaatiolleen mahdollisuuksia myös kehittyä ja löytää uusia onnistumisia. Hyvän johtajan on varmistettava työntekijöille turvallinen työympäristö, joka motivoi tekemään parhaansa ilman epäonnistumiseen liittyvää pelkoa. Jokaisen työntekijän pitää tuntea että häntä rakastetaan tai ainakin, että hänestä välitetään. Ja siihen rahaan - haluan, että yrityksessä kaikki pääsevät osalliseksi onnistumisesta, joka yhdessä tehdään. Se tarkoittaa sitä, että jokainen meillä osaa tehdä ratkaisuja, joilla turvataan kassavirtaa, jokaiselle myös avataan tietoa meidän taloudestamme ja päätösten vaikutuksesta siihen. Hyvästä pääsevät nauttimaan kaikki työntekijät sekä alan kärkipään palkkana, että myös erilaisina etuina, joilla kannustetaan huolehtimaan sekä omasta fyysisestä että henkisestä puolestaan. Kannustan työntekijöitä lukemaan ja myös halutessaan opiskelun pariin.

Mikä on tärkein oppimasi asia yrittämiseen liittyen?

Usein suuret linjat ovat huomioin keskipisteenä, mutta pienet asiat usein ratkaisevat pelin. Lopulta eurot ratkaisevat onnistumisen. Taloudenpito ja kannattavuus usein jäävät liian vähälle huomiolle.

Mikä ongelma sinulla oli, kun tilasit Tulostulva® Taskuhallituksen?

Tarvitsin ulkopuolista näkemystä ja arviointia omille ratkaisuilleni. Johtajana on usein aika yksin, ja täysin ulkopuolisen henkilön kanssa toimiessa saattaa löytää ratkaisuja hyvinkin läheltä, itse ei aina näe metsää puilta. Kaipasin näkemystä meidän toimintamme linjauksista, tavoitteista ja johtamistavoista. Kun samoja asioita pyörittelee kuukaudesta toiseen, tulee usein tilanteita, joissa oma usko alkaa hiipua. Tähän toivoin saavani ulkopuolista arviota ja ohjausta miten edetä.

Miksi valitsit juuri minut?

Luen aika paljon johtamiseen liittyvää kirjallisuutta, käyn säännöllisesti itse koulutuksissa ja seuraan somessa mielenkiintoisiksi kokemiani ihmisiä. Janne K Jääskeläiselle oli syntynyt mieleeni ”hahmo", joka tuli monessa paikassa vastaan varsin asiantuntevilla huomioilla ja kommenteilla. Alkuun ajattelin että hahmo on vähän etäinen ja korskeakin. Johonkin someaiheeseen liittyen lähetin ”hahmolle” kysymyksen ja sain heti hyvän vastauksen. Päätin seurata lisää, kunnes aloin tarkemmin tutkia Taskuhallitus-konseptia. Valitsin Sinut, Janne, sillä perusteella, että uskoin Sinun pystyvät tuomaan minulle kaipaamaani näkemystä ja niin totta vieköön tässä kävi.

Mikä kanssani työskentelyssä helpotti sinua eniten tai mistä pidit eniten kanssani työskentelyssä?

Heti ensimmäisestä keskustelusta lähtien tunsin, että haluat sitoutua ja ratkaista ongelmiani, joita yhdessä lähdemme kartoittamaan. Nopeasti löysin tavan kuvata tarpeitani ja haasteitani, joiden tarkempi kartoitus ja analysointi etenivät kuin juna. Pala palalta sain tehtyä suunnitelmaa mitä haasteita minulla on johtamisessa ja millä prioriteetilla niitä pitää lähteä ratkomaan. Ehkä hienoin asia kanssakäymisessämme oli koko ajan kannustava asenteesi. Tiesin usein esitellessäni lukuja ja tehtyjä päätöksiä, että en ollut riittävästi paneutunut ja tehnyt kotiläksyjä. Siitä huolimatta sain kannustusta ja lempeää ohjausta siitä, että voisi miettiä asiaa jollakin uudella tavalla. Tästä oli helpompi lähteä korjaamaan asioita, kuin esimerkiksi siitä, että olisin kuullut luennon siitä, kuinka päin persettä taas asiat ovat menneet.

Mikä oli mielestäsi suurin antamani lisäarvo sinulle yrittäjänä?

Rohkeus tehdä päätöksiä, joita aiemmin liian usein vetkuttelin ja pyörittelin pitkään ja lopulta syntynyt ratkaisu oli pelkästään vesittynyt luonnos alkuperäisestä suunnitelmasta. Osasit myös vaatia, siitä huolimatta, että esitit asiat motivoivalla tavalla. Sitä moni yrittäjä juuri kaipaa - ryhtiä ja aikatauluista kiinni pitämistä, asioiden toteuttamista ja myös vaikeiden päätösten tekemistä. Yksin puurtaessa sitä helposti alkaa lipsua ja hoidella vain mukavia asioita.

Merkittävä lisäarvo oli myös näkemyksesi työntekijöiden arvostamisesta sekä tuesta, jonka sain valitsemalleni johtamisen linjalle.

Olitko tyytyväinen lopputulokseen?

Sain taskuhallitusyhteistöstämme valtavasti buustia. Deleconin kasvu nousi 40 %:iin ja suuntalinjat tulevalle strategiatyölle alkoivat muotoutua. Jannen kanssa syntyi meidän toimintatavan perusta - jokaisen työntekijän henkilökohtainen vastuu asiakkaasta ja hänen ongelmiensa ratkaisemisesta. Tästä on edetty edelleen hyvässä myötätuulessa ja kasvu on jatkunut edelleen vahvana. Yhteistyömme ansiosta löysin suunnan ja tavan toimia.

Jos sinun pitäisi asettaa tekemälleni työlle ROI, paljonko se olisi?

Janne on asiantuntija omassa työssään, ja asiantuntijan tehtävä on tehdä asiakkaalle rahaa. Useiden kymmenien prosenttien ja satojen tuhansien eurojen liikevaihdon kasvu kannattavasti on aika hyvä merkki siitä, että sain panostuksen moninkertaisena takaisin.

Vapaa sana, mitä haluaisit vielä sanoa?

Janne on sympaattinen ja samalla tiukka. Hän osasi motivoida oikeilla tavoilla ja kannusti asioiden suunnitteluun. Ymmärsin myös monia talouden lainalaisuuksia entistä paremmin Jannen ohjauksessa, kun joudun säännöllisesti perustelemaan tuloslaskelmaa hänelle. Ilman tiukkaa kurinalaisuutta alkaa ote helposti lipsua. Suosittelen Jannea ja Taskuhallitusta!