Megapostaus! Näin kampeat yrityksesi kuilun partaalta kuninkuusluokkaan
Varoitus: Tämä kirjoitus on JÄÄTÄVÄN pitkä. Jos takalistosi vain kestää, pystyt nyt lukaisemaan kaikki tähän mennessä julkaisemani olennaiset yritysaiheiset ohjeet ja neuvot yhdeltä istumalta.
Jos luet tätä kirjoitusta, sinäkin olet luultavasti yrittäjä. Ja koska olet yrittäjä, ongelmasi ovat hyvin erilaisia kuin tavallisilla tallukoilla.
Yrittäjät ovat arjen supersankareita, ja kaikista ei yksinkertaisesti vaan ole yrittäjiksi. Moni on päätynyt yrittäjäksi alunperin joko vapauden tai rahan perässä, osa aloitti vain sattumalta sopivaan aikaan. Yrittäjyyden selkeitä hyötyjä ovat vapaus, taloudellinen liikkumavara ja potentiaalisesti menestyminen monella eri mittarilla.
Mutta.
Vaikka yrittäminen on periaatteessa kivaa eikä yrittämisen vapautta vaihtaisi mihinkään, firma voi tuntua ajoittain enemmän kuritushuoneelta kuin kultakaivokselta. Pilviä horisonttiin voivat kasata esimerkiksi kannattavuuden heikkeneminen, kilpailijoiden toimet, kassan kuihtuminen tai yksinkertaisesti työntekijöiden pööpöily.
Ongelmien väistäminen onnistuu parhaiten, jos ne tunnistaa riittävän ajoissa. Tunnistaminen taas vaatii omakohtaisia kokemuksia. Ihminen oppii tietenkin parhaiten virheistä, ja isommista hupsiksista oppii enemmän kuin pikkukämmeistä. Vaikka kantapään kautta oppiessa syntyykin luontainen muistijälki, on paljon fiksumpaa oppia muiden virheistä.
Olen koonnut tähän kirjoitukseen juuri sinua varten omat oppini yrittämisestä. Taustalla on merkittävä määrä "läheltä piti" ja "upsista perkele" -tyyppisiä tilanteita, joita ilman olisin varmasti nukkunut yöni paremmin.
Ole hyvä.
Yrittäjien ykköshuoli: riittääkö rahat?
Yrityksen pyörittämisessä kaikkein tärkeintä on tietää, kuinka pitkäksi aikaa raha riittää. Jos fyffe loppuu kesken, loppuu pian laulu ja leikkikin.
Siitä päästäänkin ensimmäiseen ja tärkeimpään yrittäjän työkaluun (älä huoli, se on ilmainen).
Kassavirtalaskelma on aivan kriittinen työkalu tilannekuvan selkeyttämiseksi jos kipuilet kassan kestävyyden kanssa.
Kassavirtalaskelmaa ei oikein kannata yrittää sorvata kasaan millään valmiilla kirjanpito-ohjelmistolla, koska ne on suunniteltu kirjanpidon (verottajan) tarpeita ajatellen. Ja siitä taas ei ole sinulle arjessa juuri mitään apua: voitto ei suojaa vararikolta eikä tappio takaa konkurssia.
Vaikka et tykkäisikään excelin pyörittämisestä, tämä osuus on ikään kuin pakollista purtavaa. Voit olla vaikka miten menestynyt massikeisari ilman minkäänlaista virallista kirjanpito-osaamista, mutta jos et tiedä miten kauan firmasi rahat riittävät, päiväsi ovat luetut. Tässä on simppeli opas kassavirtalaskelman tekemisestä (voit myös pölliä tästä käyttämäni pohjan ilmaiseksi).
Jos rahan riittävyyden kanssa on ongelmia, vika ei tässä maailmantilanteessa yleensä ole enää turhissa kuluissa. Vaikka leveinä aikoina firmoihin kasaantuu tyypillisesti ylimääräistä läskiä ja fokus karkaa kummalliseen häröilyyn ja sivuprojekteihin, korona ja taantuma ovat jo pitäneet huolen siitä, ettei taseissa ole juurikaan ylimääräistä. Syyt ovat todennäköisesti muualla.
Ensimmäisenä epäiltyjen listalla ovat myynnin ja laskutuksen ongelmat.