
Erilaiset tekoälytyökalut ovat parhaimmillaan hyvin hyödyllisiä. Koen kuitenkin, että tekoälyjärjestelmien käytössä on työssäni merkittäviä riskejä:
- Ajattelun rapautuminen. Yrittäjien neuvonantajana minun täytyy kyetä osoittamaan ajattelevani itse, ja kirjoittaminen on ajattelua. Olisi härskiä valehdella tuottamalla ajatukseni tekoälyavusteisesti mutta sitten myydä palveluna "vain" omia ajatuksiani ja neuvojani.
- Sisäänrakennetut ongelmat. Nykyiset tekoälyjärjestelmät ovat tiivistettynä eteenpäin arvaavia tekstintuotantogeneraattoreita. Niiden suurimpia ongelmia ovat tilastollisten menetelmien käyttö, hallusinointi ja ylivarmuus. Jos ei ymmärrä, mitä nämä tarkoittavat tai mitä seurauksia niillä on, ei kannattaisi käyttää tekoälytyökaluja lainkaan mihinkään tärkeään.
- Lantaongelma. LLM-järjestelmät ovat suosituimpien ajatusten tyranniaa. Vaikka miljardi kärpästä olisi sitä mieltä, että lanta on parasta ikinä, lanta on silti lantaa. Bisneksessä suosituin idea ei ole asiakkaan kannalta järkevin. Yleensä se on jopa vaarallisin.
Erityisesti näistä syistä en voi käyttää AI-työkaluja holtittomasti bisneksessäni. Tilanne voi tietenkin muuttua tulevaisuudessa. Siksi olen muodostanut itselleni AI-reunaehdot, joita noudatan liiketoiminnassani.
Mihin käytän tekoälytyökaluja?
- Oikeinkirjoituksen tarkistamiseen. Käytän OpenAI:n ChatGPT-työkalua oikeinkirjoituksen tarkistamiseen. Yleisten virheiden lisäksi olen kouluttanut GPT:n tunnistamaan ja korjaamaan juuri minulle tyypilliset kielelliset kompastuskivet. Olen maksanut tästä riihikuivaa rahaa Super-Siirille, joka laati räätälöidyn listan toistuvista kielioppivirheistäni.
- Uusien konseptien tai toimialakohtaisten erityistermien selittämiseen. Jos kohtaan työssäni uusia konsepteja tai termejä, käytän tekoälyjärjestelmää googlettamisen sijaan.
- Epäloogisuuksien löytämiseen argumenteissani. Tämä on oikeastaan ainoa asia, jota ajattelemisestani olen valmis ulkoistamaan tekoälyjärjestelmille.
- Pitkien tieteellisten julkaisujen analysointiin, läpikäymiseen ja tiivistämiseen.
- Grafiikan generoimiseen. Käytän tätä vain sellaisissa tapauksissa, joissa käyttäisin geneerisiä kuvapankkikuvia.
Mihin en käytä tekoälytyökaluja?
En käytä tekoälyjärjestelmiä:
- Postausten ideoiden generointiin
- Postausten tai tekstien generointiin
- Ajattelun korvaamiseen tai johtopäätösten tekemiseen
- Raporttien tai asiakkaalle toimitettavien materiaalien luomiseen
- Asiakkaiden neuvojen muotoiluun
- Laki- tai veroneuvoihin
- Somepostauksiin
- Sähköpostien kirjoittamiseen
Mihin käytän vain lokaalia tekoälytyökalua?
Paikallisesti omalla tietokoneella ajettavat tekoälytyökalut ovat erityisen kriittisiä silloin, kun halutaan varmistaa, että tiedot pysyvät luottamuksellisina. Käytän lokaaleja tekoälytyökaluja asiakkaiden taloustietojen ja pitkien asiakasdokumenttien analysointiin.
TL;DR:
Käytän tekoälyjärjestelmiä vain mekaanisissa aputehtävissä ja tarkistan lopputuloksen silloinkin itse. En käytä tekoälyjärjestelmiä oman ajatteluni ulkoistamiseen, kirjoittamiseen tai asiakkaille kommunikointiin.