Hyvä työntekijä ei ole hiljainen nössö
Iltasanomat tarttui kirjoituksiini alisuoriutujista. Juttu on maksumuurin takana, ja löydät sen täältä. Suosittelen lukemaan, juttu oli ihan kivasti kirjoitettu.

Vaikka raflaavampia otsikoita saakin työntekijöiden dissaamisella, totuus on vähän tylsempää. Valtaosa työntekijöistä nimittäin hoitaa oman osuutensa kuten kuuluukin. Aivan kuten suurin osa työnantajista toimii lainmukaisesti ja reilusti. Lehtien palstoille ja sometuomioistuimiin tietenkin päätyy pieni vähemmistö, jotka sitten pööpöilevät senkin edestä.
Moni ilmeisesti miettii tosissaan, uskaltaako uuden lain myötä avata suutaan työpaikalla ollenkaan. Pelko on mielestäni täysin turha, sillä kukaan työnantaja ei huvikseen anna kenkää kenellekään vaikka prosessia kuinka helpoitettaisiin.
Mutta jos aidosti mietit miten olla hyvä työntekijä ja välttää monon kuva takamuksessa, tässä 7 olennaisinta asiaa joilla varmistat työpaikkasi:
- Hoida ne työtehtävät, mitä sinulle työsopimuksen mukaan kuuluvat. Yllättävän usein tämä unohtuu. Olennaista on myös muistaa, että työnantajalla on ns. direktio-oikeus, eli oikeus päättää siitä miten työtehtävät tehdään.
- Ole aloitteellinen. Jos työtehtävän saa jostain syystä valmiiksi aikaisemmin, kannattaa mieluummin mennä hakemaan lisää hommaa kuin istua sormi nenässä odottamassa työpäivän päättymistä.
- Huolehdi osaamisesi ylläpitämisestä myös itse. Vaikka työnantaja tietenkin investoi osaamisesi kehittämiseen, viime kädessä se on jokaisen omalla vastuulla miten osaamistaan ylläpitää. Jos tekee aina vain minimin, saa vain minimin.
- Ota epäkohdat rakentavasti esille. Jatkuva valittaminen ei ole rakentavaa kritiikkiä. Jos sinulla on kritiikin lisäksi muitakin ratkaisuehdotuksia kuin ”palkataan lisää porukkaa”, tulet luultavasti kuulluksi.
- Ole joustava. Se ei tarkoita samaa kuin ”jousta aina”, mutta yllättävän usein työpaikalla kaikkein joustamattomimpia ovat ne muutenkin hankalimmat ihmiset.
- Ole hyvä työkaveri. Se tarkoittaa myös asiallista käyttäytymistä esihenkilöä kohtaan, ei pelkästään työkavereita kohtaan.
- Pyydä omasta toiminnastasi palautetta säännöllisesti. Ks. aikaisempi kirjoitukseni, tällä kysymyksellä erotut yhteisössäsi kuin yksisarvinen. On tärkeää, ettet odota vain työpaikan virallisia 1:1 keskusteluja, vaan haet aktiivisesti palautetta useammin.
Vaatimuslista ei oikeasti ole kovin älytön. Voisi jopa ajatella, että nuo ovat työelämän perustaitoja.
Työntekijän ei tarvitse olla hiljainen ja alistuva nössö ollakseen hyvä työntekijä. Fiksu työnantaja arvostaa aloitteellista ja rohkeaa osaajaa.