Jotta voi rakentaa uutta, täytyy ensin tuhota jotain vanhaa
Meistä tuli mummonmökin omistajia. Käytännössä tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että mökkiä täytyy hieman rempata ja nurkkia siivoilla. Vuosikymmenten jäljiltä tarpeetonta tavaraa kertyy nurkkiin yllättävän paljon. Tällä kertaa lavalle lähti melkein pari tonnia tarpeetonta tavaraa.
Tavaroista irtaantuminen ei ole itselleni oikeastaan koskaan ollut iso ongelma. Vaikka tykkään monenlaisista esineistä esteettisistä tai muistosyistä, ne ovat viime kädessä vain esineitä. Jos kaikki fyysinen omaisuuteni kärvähtäisi savuna ilmaan, tuskin vuodattaisin asian eteen kyyneltäkään. (Tämä ei tietenkään päde vaimooni, joka säilyttäisi tunnesyistä jonkun vuonna 1956 katkenneen nuken jalankin.)
Pelkkä siivoaminen ei tietenkään riitä. Joskus vanhoja ja aivan toimiviakin asioita täytyy tuhota, jotta saadaan tilaa uudelle. Tässä kyytiä saa vanha leikkimökki, jonka leikkijät ovat jo aikuisia. Puutavara meni sitten uusiokäyttöön.

Sama pätee tietenkin myös yrityksiin.
Kun yritys ikääntyy, nurkkiin kertyy kaikenlaista töhnää: toimimattomia työkaluja, turhia käytäntöjä, kankeita prosesseja, vanhentuneita ajatusmalleja, aikansa eläneitä oletuksia, tarpeettomia tuotteita ja ylimääräisiä ihmisiä.
Ei kukaan hamstraa tarkoituksella roinaa. Siihen on aina syynsä, miksi asioita hankitaan. Kaikki vanha on ollut joskus uutta ja tarpeellista. Niistä on ollut hyötyä tai iloa. Mutta jossain kohtaa vanhat asiat happanevat, ja tärkeästä tulee tarpeetonta. Silloin täytyy siivota ja rakentaa uudelleen.
Moni yrittäjä pitää kiinni vanhoista ajatuksista tottumuksesta tai jääräpäisyydestä. Ei uskalleta kokeilla uutta, kun vanha toimii vielä jotenkuten. Ei uskalleta heittää jotain pois, koska sitä voi vielä tarvita. Ei uskalleta aloittaa alusta jotain, koska pelottaa.
Jos tunnistat tästä itsesi, et ole yksin.
Vaikka välillä tuntuisi, että maailma menee kaasu pohjassa ohi, se on vain tarpeeton tunne. Jokainen aamu on uusi tilaisuus tehdä jotain toisin, eikä siivouksessakaan tarvitse tehdä kaikkea kerralla. Voit aloittaa maltillisemmin vaikka siivoamalla yhden paperilaatikon, järjestelemällä yhden verkkolevyn tai lopettamalla yhden toimimattoman toimintamallin. Tärkeintä on, että aloitat.
Ja jos et tiedä, mikä on tärkeää ja mikä ei, kysy itseltäsi: "Jos hankkisin tämän asian nyt, maksaisinko siitä täyden hinnan?"
Tai jos kyseessä on ihminen, kysy itseltäsi: "Jos tämä henkilö hakisi töihin nyt, palkkaisinko hänet?"
Jos vastaus on kielteinen, kannattaa päästää irti.
Pitämällä jääräpäisesti kiinni vanhoista asioista estät vain uutta kasvamasta.