Kuinka välttää konkurssi ja selviytyä sen seurauksista

Kuinka välttää konkurssi ja selviytyä sen seurauksista

Konkurssi eli latinalaisittain concursus on hanurista. Nykyään toki aina muistetaan sanoa, että konkurssi ei ole häpeä tai noloa. Jokainen konkurssin kokenut yrittäjä tosin tietää, että totuus on vähän toisenlainen. Se on vähän sama kuin sanoisi, että verkkareihin virtsaamista vuoristoradassa ei tarvitse hävetä. Periaatteessa totta, käytännössä ei.

Liiketoimintaan kuuluu aina riski, ja konkurssi on luonnollinen osa markkinataloutta. Omalle kohdalle osuessa se tosin naurattaa yhtä paljon kuin legon liiskaaminen kantapäällä. Henkilökohtaisesti prosessin kokeneena suosittelen välttämään tätä oppimiskokemusta viimeiseen saakka.

Miten sitten välttää konkurssi?

Ensinnäkin, kukaan ei joudu konkurssiin vahingossa. Konkurssi vaatii yleensä aktiivista silmien sulkemista kuihtuvan kassavirran edessä tai taloudellista tumpelointia. Yleensä syy on yhdistelmä molempia. Konkurssiin päätyminen voi olla myös seuraus siitä, että firma ei ehdi sopeutua tarpeeksi nopeasti tilauskannan tyrehtymiseen. Tuolloin kulut juoksevat nopeammin kuin kassa kestää ja edessä on taloudellinen ahdinko.

Mutta miten sitten voi välttää konkurssin? Alla viisi konkreettista keinoa: