5s jokaisella tyokalulla on paikkansa

Mitä leanin 5S tarkoittaa?

Jokainen tietää, että liian täydellä työpöydällä työskentely aiheuttaa vahinkoja ja lipsahduksia. Kun työpöytä tai keittiötaso on piripintaan täynnä kaikenlaista kippoa ja kumiankkaa, ei tarvita kummoistakaan kämmiä, kun jauhot jo lentävät pitkin seiniä tai kuuma kolvi hupsahtaa haaroväliin. Siinä kohtaa ei tosin enää voi syyttää ketään muuta kuin itseään.

Tällaiset vahingot ovat lähestulkoon aina pidempien kämmiketjujen tulosta. Otetaan esimerkiksi tuo kuuma kolvi: miksi kuuma kolvi oli alunperinkään pöydänreunalla? Koska se ei mahtunut olemaan kauempana reunasta. No, miksi se ei mahtunut olemaan kauempana reunasta? Koska pöydällä oli viisi likaista kahvikuppia, työkirja ja kumiankka. Miksi ne olivat pöydällä? Koska tiskiallas oli täynnä kahvikuppeja, ammeessa oli lemmikkiankeriaita  ja kirjahylly oli täynnä vanhoja aikakausilehtiä. Ja niin edelleen.

Kun ketjua seuraa tarpeeksi pitkälle, huomaa helposti, että suurin osa vahingoista sattuu, koska tavarat eivät olleet oikeilla paikoillaan. Paras tapa välttää tarpeettomia vahinkoja on siis pitää oma työpiste puhtaana ja järjestyksessä. Inhimillisiä virheitä ei voi kokonaan estää, mutta vahinkojen todennäköisyyksiä ja vakavuutta voi huomattavasti vähentää.

Mutta miten sitten huolehtia, että paikat pysyvät kunnossa? Onneksi tähänkin kiperään pulmaan löytyy lääke liinauksesta, nimittäin 5S. Alla on listattuna 5S:n peruspilarit (tein rinnalle suomennokset, koska termeille ei vielä näyttänyt olevan vakiintuneita suomennoksia):

  1. Sortteeraa (Seiri/Sort): poistetaan tarpeettomat tavarat. Rikkoutuneet roinat viedään kierrätykseen tai roskiin. Tarpeettomat ja toimivat tamineet työnnetään myyntiin tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
  2. Selkeytä (Seiton/Set in Order): työkalut ja tarvikkeet järjestellään, merkataan värikoodeilla ja työpisteet selkeytetään. Tämän tarkoituksena on saada kaikki samaan työtehtävään liittyvät työkalut omille paikoilleen, jotta työnteko olisi mahdollisimman helppoa.
  3. Siivoa (Seiso/Shine): työpisteet ja tasot siivotaan systemaattisesti päivittäin, ettei turhaa tauhkaa pääse kertymään.
  4. Standardoi (Seiketsu/Standardize): työpaikan siisteyteen ja järjestykseen liittyvät parhaat käytännöt standardisoidaan. Esimerkiksi tiskikoneen tyhjennys, roskien vienti ja dokumenttien tallennus tiettyyn paikkaan tehdään aina samalla tavalla.
  5. Seuraa (Shitsuke/Sustain): eli huolehditaan ja valvotaan, että 5S-käytäntöjä noudatetaan.
5S vaiheet
5S vaiheet

Olen luonteeltani hieman tavallista siivousneuroottisempi, joten minulle ei ole 5S:n hyötyjä varsinaisesti tarvinnut ikinä perustella. Se yksinkertaisesti vähentää tavaroiden etsimiseen menevää aikaa, kun työympäristö on siisti ja tahraton.

siisti tyopoyta
Kyllä, työtilani on aina tässä kunnossa.

Vaikka 5S on hyödyllinen missä tahansa työympäristössä, 5S on erittäin tarpeellinen toimintamalli tehdas- ja työpajaympäristöissä, joissa työturvallisuuden merkitys korostuu. On nimittäin hiukan eri asia kipata syliinsä kupillinen kahvia kuin kuningasvettä. Se ei silti tarkoita, etteikö 5S-käytäntöjä voisi soveltaa hyvin myös muualla kuin metallipajoissa.

Seuraavissa kirjoituksissa käyn läpi, miten 5S:ää voi soveltaa erityisesti asiantuntijayrityksen arjessa.