Pahaiset, ihanat pavunlaskijat
Jos haluat valvoa yösi, älä käytä kirjanpitäjää. Moni yrittäjä suhtautuu kirjanpitoon kuin vapaa taivaan lintu, mutta lento voi olla lyhytaikaista kun verottaja käy vähän tonkimassa tilikirjoja. Ei ole kiva kaivella kuitteja kenkälaatikosta, kun karhu odottaa salkun kanssa konttorin ovella.
Aloittelevalle yrittäjälle kirjanpitäjä tuntuu lähinnä verotoimiston sivukonttorilta, joka tekee tarvittavat hokkuspokkukset että ahnas veromoolokki on tyytyväinen. Moni kokee kirjanpitäjien sormenheristelyt holhoamisena, mutta tämä ei tietenkään ole koko totuus. Kirjanpitäjä on aloittelevalle yritykselle todella tärkeä kumppani, joka yleensä auttaa pienyrityksiä oikeastaan kaikessa yrityksen velvollisuuksiin liittyvissä asioissa: vakuutusmaksuissa, loma-asioissa, palkanmaksussa ja kaikessa muussa byrokratiaroinassa jota arjessa vastaan tulee.
Hinnoittelu
En ole tähänkään päivään mennessä ymmärtänyt kirjanpitäjien hinnoittelua. Sen tiedän, että joka kuukausi joutuu maksamaan ihan liikaa suhteessa siihen, mitä tuntee saavansa vastineeksi. Hinnoittelussa on mukana tuntihintaa (ja vielä tietenkin useampaa tuntihintaa), kiinteää kuukausihintaa ja jotain samperin tositekohtaista vientihintaa, jonka laskentatapa on mysteeri kaikille muille paitsi tilitoimistoille itselleen. Ai niin, ja tietenkin nuhjuiset mapit maksavat myös ekstraa.
Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Vihainen talouspäällikkö (disclaimer: olen tyytyväinen asiakas) piiskaa asiakkaitaan kiinteällä kuukausihinnalla Parantaisen oppien mukaisesti, mikä on suorastaan raikas tuulahdus yrittäjän kassavirran hallinnan kannalta. On paljon mukavampi suunnitella tulevaisuutta, kun tietää tarkalleen montako euroa kuukaudessa sulaa kirjanpitoon.
Ohjelmistot
Useimmat yrittäjät ottaisivat mieluummin juurihoidon kuin käyttäisivät kotimaisia sähköisen taloushallinnon ohjelmistoja. Koska Suomi on pieni kielialue omine verokiemuroineen, ulkomaiset kirjanpito-ohjelmistot eivät sujuvasti pääse kotimarkkinoille — ja se näkyy. Yksikään kotimainen ohjelmisto ei pärjäisi globaaleilla markkinoilla käytetyille ohjelmistoille.
Kirjanpitäjät ovat mahtava voimavara yrityksen alkuaikana, mutta älä erehdy luulemaan että kirjanpitäjän neuvot ovat aina parhaita. Kirjanpitäjät ovat luonnostaan yksityiskohtiin keskittyviä ja tarkkoja. He keskittyvät siihen, mitä on jo tapahtunut, ja miten se tieto esitetään mahdollisimman oikein. Tämä on hyvä pitää mielessä, koska ajastasi 60 % pitäisi mennä siihen mitä tapahtuu tulevaisuudessa, 30 % siihen mitä tapahtuu nyt ja vain 10 % siihen mitä on tapahtunut.