puutyo

Viisi tärkeintä työelämän ikuisuustaitoa

Muuttuvassa maailmassa tarvitaan monenlaisia taitoja, joilla pari vuotta sitten ei ollut välttämättä edes vielä salonkikelpoista nimikettä. Miten tällaisessa tilanteessa voi sitten varmistaa, ettei aivan tipu kärryiltä? Mielellään olisi vielä hyvä, että saisi kauhottua vähän lisämatkaa kilpailijoihinkin.

Mutta mitä taitoja harjoittaa, kun kaikkeen ei millään riitä aikaa ja energiaa?

Suosittelen, että opettelet ikuisuustaitoja.

Mitä ikuisuustaidot ovat?

Ikuisuustaidot ovat taitoja, jotka täyttävät kolme kriteeriä:

  1. Sen perustaso täytyy olla realistisesti opeteltavissa. Esimerkiksi ”kirurgia” ei ole tällainen taito, koska se ei ole nopeasti opittavissa – suurimmalta osalta se ei onnistu koskaan.
  2. Sen hyödyt ovat epäsymmetrisiä. Taidon täytyy olla sellainen, että harjoittamalla taitoa aktiivisesti sen hyödyt nousevat vähintään samassa suhteessa käytettyyn aikaan nähden. Esimerkiksi akvaarion puhdistus ei ole ikuisuustaito. Siitä voi toki halutessaan tehdä taiteenlajin, mutta ei se akvaario määräänsä enempää puhdistu, vaikka taitoa kuinka harjoittaisi.
  3. Se vahvistaa muita taitoja. Taidon täytyy olla sellainen, että sen karttuessa vahvistuvat myös muut taidot.

Alla ovat listattuna omat ehdotukseni ikuisuustaidoiksi, joita harjoittamalla pärjäät varmasti tulevaisuudessakin.

1. Englanninkielisen kirjallisuuden lukeminen

En tarkoita pelkästään lukutaitoa, vaan myös lukuhalua. Lukemalla säännöllisesti ja riittävän laaja-alaisesti pysyt kartalla maailmanmenosta ja uusien asioiden ilmaantuessa pystyt nopeasti muodostamaan oman käsityksesi asioista. Jos odottelet suomenkielisten käännösten julkaisua, sinulla jää paljon hyviä teoksia lukematta – tai vielä pahempaa, et välttämättä edes tiedä niiden olemassaolosta.

Jos lukeminen ei ole sinun juttusi, kuuntele äänikirjoja. Vaikka lukeminen onkin mielestäni tärkeämpi ikuisuustaito, äänikirjojen kuuntelu auttaa sinua huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi pelkän radion kuuntelu tai kissavideoiden selailu.

Mistä aloittaa: Rich dad, poor dad.
Jatko-opinnot: Atomic Habits.

2. Kirjallinen ilmaisutaito

Tämä on hyvä esimerkki taidosta, joka heijastuu moneen asiaan. Mitä selkeämmin ilmaiset itseäsi, sitä helpompi kanssasi on kommunikoida kirjoitetun viestinnän avulla. Tämä taito heijastuu pikaviestimiin, sähköposteihin, dokumentteihin ja moneen muuhunkin asiaan mitä teet.

Mitä selkeämmin ilmaiset itseäsi, sitä selkeämmin myös ajattelet. Pelkästään asian kirjoittaminen lyhyesti ja ytimekkäästi selkeyttää omaa mieltäsi. Kirjallinen ilmaisutaito ei suinkaan tarkoita, että kirjoittaisit virheettömästi, vaan että pystyt keskustelemaan kirjallisesti samalla tasolla kuin kasvotusten.

Bonus: lukeminen kasvattaa ymmärrystäsi ja sanastoasi. Se heijastuu myös kirjoittamistaitoihisi.
Tuplabonus: mitä enemmän kirjoitat, sitä nopeammaksi kirjoittajaksi opit. Tästä on lisäapua monessa asiassa.

Mistä aloittaa: Aloita harrastukseesi littyvä oma blogi (esimerkiksi Mediumin tai WordPressin päälle) ja kirjoita blogiin säännöllisesti.
Jatko-opinnot: Kirjoituspalautteen ostaminen asiantuntijalta (esimerkiksi Super-Siiri).

3. Ohjelmoinnin perusteet

Sinun ei tarvitse olla koodari, mutta olisi hyvä jos opettelisit edes hieman rakentelemaan jotain joko koodaamalla tai no-code -työkaluilla. Ohjelmointisi ei aluksi tarvitse olla sen kummallisempaa kuin taulukkolaskentaohjelmien kaavojen kanssa leikkimistä.

Tässä taidossa voi olla joillekin korkea aloituskynnys, mutta aloittamisen jälkeen hyödyt kasaantuvat nopeasti. Ennen kuin huomaatkaan, saat tehtyä vaikeita taulukkolaskentakaavoja ja säästät aikaa ja rahaa. Pidemmälle päätyessä osaat jo koodata automaatioita, joilla säästät vielä enemmän aikaa ja rahaa.

Bonus: uuden ohjelmointikielen opettelu opettaa sinua pilkkomaan ongelmia pienempiin ratkaistavissa oleviin palasiin ja etsimään vastauksia tehokkaammin googlaamalla.
Tuplabonus: kun luet enemmän ja enemmän englantia, netistä löytyy paljon enemmän apuja ohjelmointiin.
Triplabonus: mitä nopeammin ja virheettömämmin kirjoitat näppäimistöllä, sitä helpommaksi ohjelmointikin muuttuu.

Mistä aloittaa: How to use Google Sheets.
Jatko-opinnot: Elements of AI ja Python for Beginners (video).

4. Ihmismielen ymmärtäminen

Sinun ei tarvitse lukea psykologiaa yliopistossa ymmärtääksesi ihmisen mieltä. Olet luultavasti jo saanut varsin hyvän käytännön kurssin ihmismielen toiminnasta peruskoulun välitunneilla. Lukemalla kuitenkin esimerkiksi markkinoinnin ja myynnin psykologiasta opit taitoja, joiden olemassaolosta et aikaisemmin välttämättä ollut edes tietoinen. Pystyt tunnistamaan manipuloinnin, osaat arvioida ihmisiä paremmin ja ymmärrät aivojen toimintaa sekä ihmisten motivaatioita paremmin.

Bonus: psykologian perusymmärrys auttaa sinua myös itsetuntemuksessa ja helpottaa omaa elämääsi.
Tuplabonus: toisten ihmisten ymmärtäminen tekee sinusta paremman viestijän, mikä näkyy esimerkiksi kirjallisissa ilmaisutaidoissasi.

Mistä aloittaa: How To Win Friends and Influence People.
Jatko-opinnot: Thinking, Fast and Slow.

5. Esiintymistaidot

Tämä on itselleni vaikea pala, koska en oikeasti pidä esiintymisestä. Se on silti hyvin tärkeä ikuisuustaito, koska esiintymistilanteita tulee elämässä vastaan jokaisella. Mitä paremmin pystyt esittelemään asiasi ja näkökulmasi, sen helpompaa työelämäsi tulee olemaan. Sillä ei ole väliä, esiinnytkö satapäiselle yleisölle, mustille zoom-ikkunoille vai pienemmässä porukassa: esiintymistaidot ja esiintymistilanteet ovat työelämän arkea myös tulevaisuudessa.

Esiintymistaitoja voi sen lisäksi harjaannuttaa hyvin helposti – esiintymällä aina kun siihen tulee järkevä tilaisuus.

Mistä aloittaa: Nörtin esiintymisopas (disclaimer, tämä on minun ja Katleena Kortesuon kirjoittama teos).
Jatko-opinnot: Aktiivinen esiintymisharjoittelu (esitelmät, briiffit, lightningtalkit tai vaikka puheiden pitäminen).

Moni kuvittelee, että uusien asioiden oppiminen on vaikeaa sen jälkeen kun ikää tulee mittariin. Voi olla, mutta vain aluksi. Mitä enemmän harjaannutat itseäsi, sitä nopeammin opit oppimaan. Aivot eivät ole muuttumatonta mössöä, vaan ne kykenevät muovautumaan uudestaan myös vanhemmalla iällä.

Suomeksi sanottuna, vanhakin koira oppii uusia temppuja – jos haluaa.