Tulostulva® T5 framework pelastaa pekonisi

Tulostulva® T5 framework pelastaa pekonisi

Julkaisin viime viikolla Tulostulva® Täyskäännös -oppaan. Voit ladata sen täältä. Tulostulva® Täyskäännös perustuu typistettyyn T5-frameworkkiin, jonka mukaan lähestyn yritysten muutosprosseja ja täyskäännöksiä hyvin käytännönläheisestä näkökulmasta. T5 tulee sanoista tilannekuva, talous, tuote, toteutus ja tekijät.

Lyhykäisyydessään T5 perustuu ajatukseen, että firmat ovat yleensä viturallaan isosti näiden viiden alueen osalta:

  • Jos tilannekuva on sumea, yrittäjä ei tiedä mitä on tekemässä. Pahimmassa tapauksessa kaasun painaminen vie jopon jorpakkoon.
  • Jos talousluvut eivät osoita oikeaan suuntaan, yrityksellä ei ole varaa tehdä tarvittavia muutoksia, liiketoimintamalli on rikki tai yrittäjä yksinkertaisesti ei osaa hoitaa firman taloutta riittävän hyvin.
  • Jos tuote ei ole kunnossa tai kelpaa asiakkaille, on ihan sama miten päin muut yhtälön osat ovat. Paska tuote on paska tuote, ja silloin täytyy miettiä uudelleen tuotteen tai palvelun asemointia ja ominaisuuksia. Jaa että miksi tässä kohtaa ei lue ”palvelut”? Koska vaikka kyseessä olisi palvelu, siihen pitäisi suhtautua tuotemaisesti. Jos palvelua ei kykene tuotteistamaan, se on yksi selkeä hälytyskello.
  • Jos toteutus ja muut prosessit tökkivät, talousluvut eivät ikinä kipua oikealle tasolle, tekijät uupuvat ja tuotteesta tulee skeidaa. Tilannekuvan kirkastamisellekaan ei ole aikaa, kun aika palaa tulipalojen tukahduttamiseen.
  • Jos tekijöistä ei huolehdita, yritys vain kerjää katastrofia. Jos yrittäjä ei huolehdi itsestään, ei hän voi huolehtia muistakaan. Jos tekijät ovat uupuneita, eivät he voi palvella asiakkaitakaan kunnolla. Jos tämä yhtälön osa hajoaa, seurauksena on toksinen työpaikka ja pitkä miinus viivan alla tuloslaskelmassa.

Kun tilannekuva on kirkas, talous on hanskassa, tuote kelpaa asiakkaille, toteutus toimii tahmimatta ja tekijät ovat terveitä ja sitoutuneita, yrityskin on terve ja toimintakykyinen. Kaikki muu säätäminen on sitten yleensä tarpeetonta puuhastelua.

Noiden T5-osioiden lisäksi firman toimintaa voi tietenkin tutkia perinteisten siilojen (myynti, markkinointi, tuotanto, R&D, asiakastuki, HR, taloushallinto, IT ja niin edelleen) kautta, mutta yritysten muutosprosesseissa ei ole aikaa tai tarvetta rakentaa mitään maailman upeinta oppikirjaesimerkkiä yrityksestä. Täyskäännösprojektien tarkoituksena on parantaa yrityksen toimintaa nyt eikä joskus vuoden päästä.

Mieluummin T5-malli (eli tilannekuva, talous, tuote, toteutus ja tekijät) kuin se perinteinen T2-malli eli toilailu ja terminointi.

Lataa oma oppaasi tästä tai aloita oma Tulostulva® T5 -prosessisi tästä.